Десетки надзиратели излязоха на протест в Пловдив (СНИМКИ)

Снимка: Труд

В деня на професионалния си празник днес работещите в затворите и арестите излизат на пореден протест. Те настояват за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. До решението за крайната мярка се стигна, след като в четвъртък представители на Синдикалната организация на служителите в затворите се срещнаха с министъра на правосъдието Цецка Цачева. Там е станало ясно, че няма отговор на техните искания за изравняване на заплащането им с това на другите работещи в сектор "Сигурност" и за увеличаване на щатните им бройки.

Пловдивските надзиратели и служителите на съдебната охрана се включиха в днешния национален протест, който обаче те наричат „изразяване на недоволство“, предаде Радио Пловдив. Тази сутрин около 50 души – надзиратели и служители на съдебната охрана и на дирекцията за изпълнения на наказанията протестираха за пореден път пред пловдивския затвор. Техните искания са за 20-процентово вдигане на заплатите и подобряване условията на труд.

„В деня на професионалния ни празник ние трябва да протестираме, защото останахме излъгани от министерството на правосъдието и от нашата главна дирекция, че ще бъдат изравнени парите за специфичен труд с колегите от полицията и обещанията, които ни бяха дадени, се оказаха само празни приказки“ – заяви Юрий Корнов, лидер на синдикалната организация на ареста в града.

„Просто се чувстваме обидени от това разделение с колегите от МВР и не е коректно спрямо нас“ – заяви Евтим Евтимов, председател на синдикалното дружество към пловдивския затвор. Той изтъкна, че искат и увеличаване на щатовете на надзирателите, защото сега на 1 служител са падат 120 затворници.

„Заплатите на надзирателите са около 500 лева и няма желаещи млади хора да упражняват този труд“ – подчерта Евтимов, като допълни, че текучеството при тях е голямо.

„Докога европейските норми и ценности ще бъдат само на хартия?“ и „С обещания затвори не се пазят“ – пишеше на плакатите на протестиращите. Те заявиха, че протестът им ще продължи и в сряда сутринта, но пред Съдебната палата в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони