Десислава Иванчева - Лъжливият символ

Започна като надежда за част от София, а година и половина по-късно приключи с белезници на китките, заобиколена от закачулени служители на реда – това се случи с кмета на столичния район “Младост” Десислава Иванчева. Така тя се превърна в лъжлив символ, в поредната измама.

Възходът на Иванчева започна няколко месеца преди частичните местни избори през 2016-а – тогава никой не знаеше, че ще има такива. До тях се стигна след едно съмнително разрешително за строеж, един протест, после още един и още един. Недоволството се разрасна, стигна до Бойко Борисов, който свали партийното доверие на ГЕРБ към тогавашната кметица Цвета Авджиева и тя подаде оставка.

Десислава Иванчева, която имаше малък частен бизнес, някак се озова в центъра на протестите – в никакъв случай не беше водач, просто изглеждаше по-напориста. Тази й черта я избута до номинация от инициативен комитет. Още тогава личеше, че изобщо не разбира как се управлява многохиляден район като “Младост”. Но мантрата “Ще спра презастрояването” се хареса на хората. Хареса се и на бившия депутат от БСП Георги Кадиев и формацията му “Нормална държава”. Опитният политик видя шанс и се възползва, подкрепяйки Десислава Иванчева.

И така, на балотажа на 13.11. 2016 година Иванчева победи Мария Илиева, номинирана от ГЕРБ и няколко дни по-късно встъпи в длъжност.

Още в първия месец се разбра, че тя не само не знае как се управлява община – оказа се, че тя е вредна за “Младост”.

В края на декември 2016-а в редакцията на “Труд” се обадиха служители на района, които бяха там от години. Казаха, че такова нещо не са виждали и никога не са се сблъсквали с подобна некомпетеност – в администрацията царял хаос, дори парите за училищата и детските градини (разходи, заплати) не били предвидени, камо ли отпуснати.

След това с нас се свърза Изабела Сярова – жената обикаляше редакции на вестници и нюзрумове на телевизии в отчаянието си. Иванчева бе спряла строежа й в “Младост”, както впоследствие се оказа, неправомерно. Сярова търпеше хиляди левове загуби на ден, заведе дело и впоследствие го спечели. А кметът на района позираше с приближените си до строителната площадка и се хвалеше, че вече е започнала борбата срещу презастрояването, но това бе просто произвол.

Но предстояха още по-големи скандали – служителите на администрацията продължаваха да звънят в редакцията. С всеки изминал месец ставаше все по-зле. Хората шепнеха по телефона от страх, че Иванчева и приближените й от протестите, с които тя напълни общината, ще ги нарочат за предатели. А това означава психически тормоз, глоби за измислени провинения или направо уволнение.

Пример за издевателство е зам.-кметът Иван Лапатов от “Нормална държава”, който не спестяваше критиките си към некомпетеността на Иванчева и приближените й. Така един ден той не можа да влезе в кабинета си заради сменена брава, а после бе издадена заповед да не бъде допускан в общината. След този случай си тръгна и другият зам.-кмет на формацията Никола Вапцаров. Всеки напуснал или изгонен разказваше пред медиите за това как външни хора влизат в кабинетите, драскат по преписките, изискват отчет от служителите и се разпореждат с благословията на Десислава Иванчева.

След излизането от район “Младост” на Лапатов и Вапцаров, отношенията между Иванчева и “Нормална държава” охладняха и се стигна до раздор. Георги Кадиев публично оттегли подкрепата на формацията за Иванчева и се извини на хората от комплекса, че ги е подвел.

Но това не притесни Десислава Иванчева, която продължи да действа с некомпетентия си замах. Не я притесняваше напускането на експерти – назначаваше на тяхно място свои хора без никакъв ценз за местата, без конкурс.

Глупавите й решения стигнаха до Столичната община и главния архитект Здравко Здравков, който десетки пъти обяви, че действията на Иванчева с бавенето на вече издадени разрешения за строеж ще доведат до присъди за милиони срещу София. Но районният кмет се изкарваше жертва, всички й бяха виновни – правителството, местната управа, законите, инвеститорите. Всички й пречеха да спази обещанието си, с което спечели доверието на младосчани и вече бе започнала да губи.

Преди два дни Десислава Иванчева бе тотално развенчана. Белезниците щракнаха и около ръцете на заместничката й и близка приятелка Биляна Петрова. Служителите в общината я определят като по-умната и комбинативната от двете. Именно затова в тв участия и интервюта Петрова винаги е била неотлъчно до Иванчева, просто защото другата не може да се изкаже компетентно за проблемите на “Младост”.

Сега Иванчева я чакат тежки дни – ако вината й се докаже, може да отиде за дълго в затвора. А за малкото й останали защитници, предимно в социалните мрежи, има два варианта – да гледат и слушат доказателствата или веднага да си намерят нов лъжлив символ.

 

Среднощни приключения

Десислава Иванчева редовно се забърква в нелепи случки, твърдят хора от общината. Най-редовната е да не схваща документацията, да гледа в очите дадения експерт и да казва “Това не го разбирам”. Но публично се изложи в средата на януари – тогава, сама, отиде през нощта на обект на голяма фирма и опита да спре полагането на бетон, защото вдигали шум след 22:00. Вчера на брифинга за ареста на Иванчева шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев обяви, че това е било безумие, тъй като този обект бил с огромна плоча. Изливането й не можело да се спре и действията на строителите били позволени. А за Иванчева случката приключи срамно – тя бе изгонена от строителната площадка.

 

За нея

Да говори по-малко глупости

Иванчева трябва да чете повече наредби и да пише по-малко глупости в социалната мрежа. Десетки инвестиционни проекти в столичния квартал “Младост” са блокирани заради нея, защото районната администрация бави инвеститорите.

Главният архитект на София Здравко Здравков

 

Постъпвали са оплаквания за забавени преписки

Единствените сигнали, които съм получавала за нередности в “Младост”, са свързани със забавени преписки. Изпращала съм ги на вниманието на Иванчева за предприемане на действия. Разглеждани са и на комисия.

Йорданка Фандъкова, кмет на София

 

Веднага се обгради с „лешояди“

Веднага след избирането й, тя се заобиколи с нови съветници. Позволявам си да ги нарека политически лешояди. Те седяха отстрани, докато водехме битката за кметството, и не допринесоха с абсолютно нищо.

Никола Вапцаров, бивш заместник на Иванчева

 

Избра парите и опошли всичко

Иванчева никога не достигна нивото на управленец. Извиних се и на колегите от “Нормална държава”, и на обществото. За мен “Младост” бе огромно лично разочарование и огромен урок. Жалко. Можеше да е символ на нов начин на правене на политика. Вместо това избра парите и опошли всичко.

Георги Кадиев, “Нормална държава”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети