Деца садят 930 дървета в София

Фандъкова и АПИ обсъдиха възможността за подлез при Казичане на Източната тангента

В дворовете на училища и детски градини с София до края на месеца ще бъдат засадени 930 дървета, които Столичната община ще предостави. Малчуганите ще трябва и да се грижат за растенията, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Тази година са засадени 1700 дървета покрай улиците и булевардите на София – с тези 930 ще имаме рекорд по засаждане на нови дървета в градската част на столицата“, обясни още Фандъкова. Проектът е част от реализирането на идеята на местната власт „Моята зелена детска градина“ и „Моето зелено училище“. В акцията се включват 175 учебни заведения.

10 хил. дървета пък са засадени в землището на Суходол. През 2018 г. там трябва да има нови 120 хил. растения.

За почистването на София през 2018 г. са предвидени над 183 млн. лв. - над 6% повече от средствата през тази година. Приоритет е намаляване количеството депонирани отпадъци, като средствата за дейността се намаляват с 1 млн. лв. Улиците пък ще бъдат измивани по-често.

Кметът обяви и, че е обсъдила с Агенция Пътна инфраструктура изграждането на подлез при Казичене на Източната тангента по искане на живеещите там. Фандъкова е провела среща с председателя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов във връзка с реализирането на проекта за разширението на Южната дъга на Софийския околовръстен път в кв. „Младост“ до автомагистрала „Тракия“.

Фандъкова обясни, че е заявила на изпълнителите на ремонта на бул. "Дондуков" от фирма „Трейс“, че ги контролират не само надзорът и общината, но и гражданите. Тя уточни, че обектът е още в строителство. 1 декември е срокът за завършване, а на 20 ноември пускат движението по булеварда. „Ако нещо не е направено както трябва, фирмата ще го направи отново“, обеща кметът по повод съмнения в качеството на ремонта. „През уикенда беше асфалтирано кръстовището на бул. „Дондуков“ и ул. „Г. С. Раковски“. Преходът между асфалт и паветата по технология се прави след като новият асфалт изстине. Тогава той може да бъде срязан без да се наруши целостта на настилката в участъка. След изрязването на асфалта се слага гранитна ивица, около която се възстановява паважа, така че прехода между двете настилки да бъде завършен“, разясни Фандъкова. Тя увери, че изграждането на третия лъч на метрото се движи в срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България