Деца с увреждания в Сливен ще командват компютър с очи

Деца с увреждания в Сливен ще могат да командват компютър с очи. Нова технология ще позволи на малчуганите, които са без или с ограничена двигателна активност, с липса на говорни умения, с аутизъм или други затруднения, да изразяват желания, да правят избор, да рисуват, а в по-късен етап - и да пишат, като само с погледа си ще могат да посочват на монитора различни символи, да "хващат четката", да "казват" каква храна обичат и какво ли още не. Системата вече се внедрява в Регионалния център за приобщаващо образование в града, тя е предоставена от фондация "АСИСТ" със съдействието на просветното министерство и финансовата помощ на УНИЦЕФ.

"Тази технология е инструмент, който може да бъде адаптиран за нуждите на всяко дете", заяви доц.д-р Морис Гринберг от НБУ, експерт по технологиите с проследяване на поглед и председател на фондацията. В развитите страни системата е позната от вече 10-15 години и е в помощ както на деца, така и на възрастни, изгубили двигателна активност след инсулт, инфаркт, злополука или останали без говорни способности заради здравословни проблеми. За приложението й в България, освен средства, е необходимо да се преодолеят предразсъдъците, че децата с увреждания автоматично са и с умствена изостаналост.

"В Норвегия, например, са проведени изследвания на всички деца с детска церебрална парализа. Установено е, че те са с голям спектър когнитивни възможности, а при 30 процента от тях - с напълно запазени когнитивни възможности, особено в началото", заяви доц.д-р Гринберг. Но за да се запазят те, работата с тяхното развитие трябва да започне от ранна възраст. В тези случай боравенето с компютър от 2-3-годишна възраст не само не е скандално, а препоръчително. Лекарка от наша болница, например, дори е разработила приложение за болнична комуникация с малките пациенти с детска церебрална парализа.

Доц.д-р Морис Гринберг и д-р Евгения Христова демонстрираха в регионалния център възможностите на новата технология. Няколко от 400-те деца със специфични образователни потребности в Сливен първи опитаха възможностите на системата и предизвикаха много вълнения сред наблюдаващите родители и педагози с това, което направиха: само с движение на очите си оцветиха в синьо картинка на лек автомобил, направиха опити да посочат различни символи, за да съобщят на майките си, че обичат спагети. Предстои обучението на 10 педагогически специалисти от Сливен за работа със системата. Стойността й в момента варира между 2700 и 4000 лева, тя е индивидуално средство, но закупуването й не се покрива от социални фондове, както в почти всички европейски страни и САЩ.

По данни на "АСИСТ", близо 7000 възрастни и деца в България се нуждаят от новата технология.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони