Джан Хайджоу, посланик на Китай у нас: България е мост между Европа и Азия с много важно стратегическо местоположение

България е мост между Европа и Азия, има много важно стратегическо местоположение, тя е като врата между двата континента и затова вашата страна е между важните държави, участници в инициативата "Един пояс, един път". Това заяви китайският посланик у нас Джан Хайджоу по Канал 3.

"България за пръв път е домакин на срещата между Китай и страните от Централна и Източна Европа. В рамките на срещата на върха ще се проведат редица многостранни и двустранни срещи, както и съпътстващи мероприятия, които ще подпомогнат страната ви да намери повече пресечни точки и възможности за взаимно-изгодно икономическо сътрудничество на многостранно и двустранно ниво в рамките на 16+1", посочи дипломатът.

Джан Хайджоу съобщим, че освен с присъствието си на срещата на върха, китайският премиер Ли Къцян ще проведе и официално посещение в България, което е първото от 18 години насам.

Двете страни широко и задълбочено ще обменят мнения за сътрудничеството в областта на политиката, икономиката, научните технологии, образованието, културата и др. Селското стопанство, търговията със земеделски продукти, туризмът, науката, финансите и електронната търговия,както енергетиката и инфраструктурата, които споменахте, ще бъдат акценти за разговорите по време на посещението.

Нека заедно очакваме повече конкретни резултати и за сътрудничеството между България и Китай в различни области за благоденствието на двата народа, коментира посланик Хайджоу.

Най-силно впечатление ми направи българският народ - приятелското му отношение, добротата, миролюбието, както и силното желание за по-добър живот, сподели той. Тези характеристики на народа ви предоставят важна гаранция и възможности за по-нататъшното развитие на България. Бих искал да използвам случая да пожелая просперитет и благоденствие на приятелския български народ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България