Джасинда Ардърн - Неохотната премиерка

Джасинда Ардърн заявява, че изобщо не е искала да оглавява новозеландската Лейбъристка партия и никога не се е виждала като кандидат за премиер на страната си. Въпреки това миналата година тя стана най-младият министър-председател на Нова Зеландия и третата дама начело на правителството. И си спечели прякора „неохотната премиерка”.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн (37 г.) влезе в новинарските сводки наскоро с изказването си, че искала да изгони руски шпиони от страната си, чийто държавен глава е британската кралица, но не е успяла да намери такива. По този начин лидерката на лявоцентристката Лейбъристка партия леко, или не чак дотам, се разграничи от ключовите си западни партньори – Великобритания, САЩ, Австралия, Канада, в мерките срещу руски дипломати в отговор на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал. За което Лондон вини Москва.

Първият скандал около Ардърн се разгоря още с избирането й за лидер на партията и съответно кандидат-премиер на 1 август миналата година. Часове по-късно журналист я попита, дали не планира да има деца и дали евентуално майчинство няма да попречи на служебните й задължения. Тя отговори, че всяка майка е пред подобна дилема и не вижда разлика между себе си и останалите жени в Нова Зеландия. Ден по-късно обаче опозиционният лидер Марк Ричардсън настоя, че “всеки работодател трябва да знае плановете на служителките си в този аспект”. И намекна, че не е добре премиерка да излиза в майчинство. В гневна реакция Ардърн настоя, че през 2017 г. е избор на всяка жена да предпочете децата пред работата. И така с твърдата си позиция спечели симпатии на мнозина гласоподаватели. Ефектът “Ардърн” - ново лице, което имаше за цел да подмлади имиджа на партията, се забеляза веднага. Само няколко дни, след като тя е избрана за председател, лейбъристите получават дарения от 500 000 долара, а 3500 доброволци се записват да помагат в предизборната кампания. Апелира към младите гласоподаватели, което се оказва един от ключовете към властта.

На вота на 23 септември м.г. левицата е втора след управляващата консервативна Новозеландска Национална партия, която обаче няма нужните 50%. След продължителни преговори Джасинда Ардърн сключва необичаен пакт с 3-тата политическа сила – националистическата “Нова Зеландия на първо място” и със Зелените. И така на 26 октомври застава начело на коалиционен кабинет.

А само няколко месеца по-късно – на 19 януари, Джасинда обявява, че е бременна с първото си дете. Вицепремиерът и лидер на националистите Уинстън Питърс ще я замести през лятото, когато тя ще излезе в 6-седмично майчинство.

Бъдещата премиерка е родена на 26 юли 1980 г. в Хамилтън – на северния остров, но израства в две по-малки градчета, в които баща й Рос работи като полицай, а майка й Лоръл Ардърн - като училищен асистент.

Завършва бакалавърска степен по комуникации, политология и връзки с обществеността. Израства като част от мормонската “Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни”, но я напуска през 2005 г., тъй като “противоречи на разбиранията й”. Миналата година обявява, че е агностик. В политиката влиза благодарение на леля си, която е дългогодишен член на лейбъристите и я вербува още като тийнейджър да помага за предизборната кампания през 1999 г. Младата Джасинда става влиятелен член на младежкото крило и работи в офиса на премиерката Хелън Кларк, а след това и в политически съвет на британския премиер Тони Блеър. В началото на 2008 г. е избрана за президент на Международния съюз на социалистическата младеж и в тази роля прекарва известно време в различни държави на различни континенти.

Наричат я непоправим либерал заради подкрепата й за легализиране на канабиса, на гей браковете и на правото на аборт. Тази година тя стана и първият премиер на страната, който се включи в гей парад. Описва се като социалдемократ, прогресивен, републиканец и феминист, чийто политически герой е експремиерката Хелън Кларк. Нарича капитализма “безсрамен провал” заради многото бездомни в Нова Зеландия. Настоява за намаляване на миграцията, която довела до бум в цените на недвижимата собственост.

Един от първите й политически тестове бе обвинението на австралийската външна министърка Джули Бишъп, че Уелингтън иска да подкопае кабинета на Австралия на фона на скандала с новозеландското гражданство на вицепремиера Бърнаби Джойс. Ардърн обаче настоя, че е разбрала за това от медиите и че няма нищо общо със случая.

В същото време тя не крие, че харесва качественото малцово уиски и пази добри спомени от кратката си кариера на диджей.

С приятеля й и бъдещ татко Кларк Гейфорд (40 г.) са заедно от 2013 г. Той е запален риболовец и телевизионен водещ на шоуто “Риба на деня”. Приема с чувство за хумор новата си роля на първи “съпруг”.

Списание “Вог” я нарече “анти-Тръмп”

Премиерката на Нова Зеландия получи през март нов прякор от сп. “Вог” - “Наричайте я анти-Тръмп”, написа изданието. Според модната библия 37-годишната Джасинда Ардърн е “млада, целеустремена и убеден либерал”.

“Тя е пряма като Бърни Сандърс и безстрашна като Елизабет Уорън (US сенаторка демократ б.р.)”, отбелязва “Вог”.

В интервю за списанието Ардърн разкрива, че като дете мечтаела да стане клоун. “Но до известна степен да си клоун и да бъдеш в политиката е едно и също”, смята тя.

ЗА НЕЯ

Ударих джакпота с Джасинда

Винаги съм харесвал амбициозни жени, но с Джасинда наистина ударих джакпота. Иначе, откакто тя е премиер, животът ни се промени драстично. Наистина е сюрреалистично да чуеш, как жена ти приема телефонно обаждане от президента на САЩ Доналд Тръмп. В същото време долита нашата котка, която се настанява точно до Джасинда и решава шумно да съобщи пристигането си. А след кратка борба аз се опитвам да я успокоя в съседната стая, за да не преча на разговора с лидера на свободния свят.

Кларк Гейфорд, партньор

Да нямаме високи изисквания

Надявам се никой да няма високи изисквания към нея, само защото е премиерка. Тя трябва да бъде третирана благосклонно, особено докато се аклиматизира към майчинството. Надявам се Джасинда Ардърн да получи лично пространство, което да й позволи да води сравнително нормален семеен живот, защото, за да си родител, е невероятна привилегия.

Бил Инглиш, предшественик на премиерския пост

Ще работим заедно конструктивно

Нямам съмнение, че ще работим заедно ефективно и конструктивно, както правят премиерите на Австралия и Нова Зеландия от поколения. Очаквам именно това. Очаквам и да имам доверие в новозеландското правителство.

Малкълм Търнбул, премиер на Австралия

Избрахме промяната

Избрахме промяната – да подкрепим кабинет на лейбъристите, защото смятаме, че капитализмът трябва да върне човешкото си лице и това убеждение повлия дълбоко на нашето решение. Защото за много новозеландци капитализмът не е техен приятел, а техен враг.

Уинстън Питърс, вицепремиер и коалиционен партньор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети