Джигитите с 4 пъти по-скъпа Гражданска

Облекчението за примерните шофьори ще бъде до 25%

Въвеждат 20 класа за всеки зад волана

До четири пъти по-скъпа “Гражданска отговорност” ще купуват собствениците на коли с най-много нарушения на пътя. А примерните водачи без нарушения ще ползват отстъпка до 25% от цената на полицата. Това предвижда проект на наредба на КФН за системата “бонус-малус”, която беше приета на първо четене.

В системата “бонус-малус” са предвидени 20 класа, в които ще бъде поставен всеки собственик на автомобил. Базовият клас е 8, като за него цената на застраховката ще бъде без надбавки или намаления. Ще има има 7 класа бонуси (1-7) за собствениците на коли с безрисково поведение на пътя, за които цената ще се намалява. Както и 12 класа за малус (9-20), които ще бъдат за рисковите шофьори.

При въвеждане на системата всички собственици на коли ще бъдат в базовия клас. Ако за една година от стартиране на системата не са причинени нарушения по пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, собственикът и автомобилът ще преминават в следващия по-нисък клас и при сключване на застраховката ще ползват намаление. Когато има нарушения на пътя класът на собственика и на автомобила ще расте и цената на полицата ще се увеличава.

 

Наказателни точки

Да избягаш от катастрофа е сред най-тежките нарушения

В предложената от КФН система “бонус-малус” нарушенията на шофьорите са разделени в 7 категории. В първата влизат най-леките, като например превишаване на ограничението на скоростта в извънградски район с 10–30 км/ч. Статистиката показва, че използването на GSM, неспирането на червен светофар и неполнотата на документите на шофьоре не оказват съществено влияние върху катастрофите. Затова тези нарушения са от първа категория и за тях ще се дава по 1 наказателна точка.

Най-тежките нарушения са в седма категория и те ще носят 19 наказателни точки. Тук влиза избягване от мястото на катастрофата, шофиране без книжка и причиняване на наранявания при шофиране след употреба на алкохол или наркотици.

 

Примери

Максималното завишение е 400%

30% по-висока цена за две снимки с камера

30% по-висока цена на “Гражданска отговорност” ще трябва да плати шофьор, който е сниман два пъти с превишена скорост. Това показва един от примерите за това как ще се отрази на цената на полицата въвеждането на системата “бонус-малус”. Например гражданин и неговият автомобил са в клас 3 на системата “бонус-малус”. За година лицето извършва две нарушения на пътя. Първото е превишаване на скоростта в незастроена зона с 30–50 км/ч, а второто е превишаване на скоростта с 10–30 км/ч в населено място. Първото нарушение носи 2, а второто - 3 наказателни точки. Така “бонус-малус” класът и на водача, и на колата се увеличава до клас 8 и при подновяване на полицата цената ще нарасне с близо 30%.

В друг пример собственикът и превозното средство са с клас 3. През годината шофьорът е направил три нарушения. Първото е превишаване на скоростта в незастроена зона с 30–50 км/ч, второто е изпреварване, а третото – злополука, включваща телесна повреда, причинена от небрежност. Първото нарушени нови 2 наказателни точки, второто - 4, а третото - 10. Така рисковият клас на шофьора и колата се увеличава от 3 на 19, което ще доведе до повишаване на цената на полицата с 380%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България