Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос

В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

Премиерата на филма „Готи“ е насрочена за 15 юни, но лентата беше показана и на фестивала в Кан, извън конкурсната програма. Във филма легендарният американски актьор, певец и танцьор, лауреат на „Златен глобус” и „Еми” Джон Траволта се превъплъщава в престъпния нюйоркски бос от 80-те.

Освен че имаше привилегията да види първа продукцията с Траволта, публиката беше взривена от концерта на 50cent. Най-голям фурор предизвика ефектната поява на 64-годишния актьор, който „заби” със страхотен танц редом до известния рапър.

Цялата фамилия – във филма

Бившият професионален танцьор обаче поднесе най-голямата изненада, като се появи на червения килим с цялото си семейство – съпругата Кели Престън, дъщерята Ела и сина Бенджамин. Дотогава той всячески ги пазеше от публичност.

Всички долетяха в Кан не само в подкрепа на „шефа” на фамилията, но и като звезди в новата продукция, тъй като само най-малкият не участва в нея.

Траволта изпълнява главната роля - на криминалния бос Джон Готи, Кели и във филма играе жена му, а Ела – не е трудно да се досетите – неговата щерка. Подобен кастинг се обяснява с факта, че актьорът е и изпълнителен продуцент на лентата.

Как кумирът на дискотечните ритми и стъпки продължава да бъде продуктивен и обичан, показва неговият живот, по който би могла да се заснеме суперпродукция.

Роден да танцува

Бъдещият актьор, шесто дете в семейството, е роден на 18 февруари 1954 г. Баща му е професионален футболист, а когато се разделя със спорта, започва търговия с резервни части. Майка му преподава актьорско майсторство. Таткото построява в дома им подобие на сцена, където децата представят любителски спектакли (по-късно три от шестте ще станат актьори).

От 6-годишен Джон ходи на танци. Негов учител е братът на именития Джийн Кели. Стилен, дългокрак, пластичен, бъдещият цар на диското сякаш е роден за подиумите, където преминава младостта му.

На 16 той вече има професионални изяви на театралните сцени в Ню Джърси. След това в кариерата му се появява Бродуей, където продуцентите са заинтригувани от артистичния младеж.

През 1966 г. Траволта започва да посещава драматична школа в Ню Йорк, изучава изкуството на пеенето, танца и актьорското майсторство – той успява да съчетае и трите в едно. Продължава да се усъвършенства в театралното училище Dwight Morrow Drama School в Енгълуд, но през 1970-а скъсва с ученето и скоро получава първата си роля в музикална комедия. Всъщност той няма друго образование, освен курсове за пилот, заради танците напуска училище и никога не съжалява за това.

Идол на тийнейджърите

Кариерата му в киното започва през 70-те с няколко второстепенни роли. Стремителната му слава идва с „Треска в събота вечер” (1977) и „Брилянтин” (1978).

В „Треска...” атрактивният пластичен младок великолепно показва типичния образ на тогавашната младеж, пресъздавайки характера на посетителите на дискотеки. Неговите жестове стават култови, имитират го навсякъде. Ролята на танцьора за миг го прави суперзвезда. Огнените танци и неподражаемата походка под Staying Alive на BeGees покоряват сърцата на публиката, а диско културата получава невероятна популярност в Съединените щати.

За ролята той е номиниран за „Оскар” и 24-годишният идол на тийнейджърите се превръща в най-младия претендент за статуетката, номиниран някога.

Траволта се изявява повече от успешно и в музикалната сфера. Пее, танцува и играе брилянтно в „Брилянтин”, който е един от най-успешните филми в кариерата му. Партньорството му с Оливия Нютън-Джон ражда суперхитове, а мнозина наричат лентата начало на полета му към холивудските върхове.

След депресията – нов хит

През този период почти всяка година прави нов филм и вече зрителите го асоциират с образа на обаятелния младеж, който танцува чудесно.

Нормално е след стремителния възход да има и временен спад – следващите два филма са съсипани от критиците. Той приема много емоционално неуспеха и отказва всяко предложение. За други депресията му обаче идва като манна небесна - например Ричард Гиър дължи кариерата си на главните роли в „Райски дни”, „Американско жиголо”, „Офицер и джентълмен” и „Чикаго” – всички първоначално са предложени на Траволта.

После идва 1989-а с култовата комедия „Виж кой говори”, която взривява класациите и се превръща във втория важен филм за актьора след „Брилянтин”.

„Криминале” го прави култов актьор

Сам Траволта разказва как младият и талантлив режисьор на „Глутница кучета” – Куентин Тарантино, след 6-7 часа размотаване му предложил устно две идеи, подходящи за него. Едната била роля във вампирския „От здрач до зори”, а другата – в „Криминале”. Джон веднага реагирал на втория и когато Тарантино го попитал в края на срещата защо нищо не е казал за първия, отговорил: „Ами просто не ставам за вампир”.

Така „Криминале” му носи втора номинация за „Оскар”, а американските режисьори се надпреварват да му предлагат участие в нови проекти. Емблематичен за критиката и зрителите ще остане танцът му с Ума Търман.

Между другото, хонорарът на Траволта е само 150 хил. долара, но след излизането на филма той скача на 10 милиона, а през 1996 г. вече му плащат от 17 до 21 милиона за филм.

През 1995 г. той играе главната роля в криминалната комедия „Игра на пари”, за която печели „Златен глобус”. Следват няколко успешни проекта, сред които „Майкъл”, „Лице назаем”, „Тънка червена линия”, „Дъщерята на генерала”.

В плен на сциентологията

Сектата контролира две от големите звезди на световното кино: Джон Траволта и Том Круз, които били „укротявани” с компромати.

При постъпването в сциентоложката църква се минава през т.нар. „прослушване”, при което кандидатите трябва да разкажат подробно за себе си, дори за най-съкровените си преживявания и чувства. Признанията са записвани с диктофон и с камера и в случай на отказ от членство се прибягва до шантаж. Лоялните пък получават пълна защита и подкрепа.

През 2000 г. Траволта е продуцент и изпълнител на главната роля в „Бойно поле Земя” - екранизация по едноименния роман на основателя на сциентологията Л. Рон Хъбард. Лентата става рекордьор по брой награди „Златната малинка”, получава наведнъж 7 „антиоскара”, а през 2010 г. е наречена „най-слабия филм на десетилетието”. Този резултат често е наричан катастрофа в професионалната кариера на американския актьор.

Низ от трагедии

Когато е на 22, Джон е омагьосан от колежката си Даяна Хайланд, която е световна звезда и е с цели 18 години по-възрастна от него. Двамата се запознават по време на снимките на „Момчето от стерилната стая” (1977), където тя играе неговата майка. От обикновен флирт чувствата им се задълбочават, а филмът има невероятен успех.

Щастието от любовта и славата трае по-малко от година – откриват й злокачествен тумор на гърдата. Джон всеотдайно се грижи за нея и за сина й, но мастектомията не дава резултат и ракът прогресира. По нейно настояване той заминава на снимки в Ню Йорк, но след седмица се връща заради влошеното й състояние и Даяна умира в ръцете му.

През следващите 15 години Траволта няма сериозни връзки, а преживяната трагедия дава отпечатък и на творчеството му. Едва през 1991 г. той се жени и както мнозина отбелязват, неговата избраница, актрисата Кели Престън, удивително прилича на младата Даяна.

Ражда се синът им Джет, когото Траволта обожава. Момчето обаче страда от синдрома на Кавазаки (остро фебрилно заболяване, което поразява кръвоносните съдове) и умира на 16 от епилептичен припадък в банята.

В памет на сина си Джон основава благотворителен фонд Jett Travolta Foundation, внася 10 хил. долара на Детския фонд „Нелсън Мандела” при посещение в Южна Африка. Днес съпрузите активно помагат на повече от 15 благотворителни организации.

На 24 януари 2010 г. Джон и Кели отново се сдобиват със син – Бенджамин, който успява да внесе така необходимата радост и утеха за цялото семейство.

Обожава самолетите

Джон признава, че страстта му към авиацията не го напуска през целия му живот още от 5-годишна възраст. В детството си е мечтаел да стане летец, колекционирал модели и можел да наблюдава с часове ученията на американската военна база на ВВС, която била разположена недалеч от дома му.

Актьорът има колекция от няколко самолета, във Флорида има лична писта, а пилотският лиценз му позволява да каца във всяка държава на планетата.

Миналата година той дари личния си самолет Боинг-707 на австралийския Музей на авиацията - Общество за възстановяване на исторически самолети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино