Димитров: Жегата? Все едно си бях в България

За разлика от почти всички свои колеги Григор Димитров не се страхува от адската жега в Мелбърн. След победата над Андрей Рубльов българинът призна, че е свикнал на подобни условия още от дете в родното Хасково. Димитров не изрази претенции относно бъдещия си съперник, а само спрямо собствената си игра, макар че я оцени по-високо от колебливото представяне срещу американеца Макензи Макдоналд.

 

- Явно се възстановихте добре от геврека, който ви сервира Макдоналд...

- Геврек звучи забавно (смее се)! Да, беше труден тест, но се справих. Днес играх поне малко по-добре от онзи ден. Раздадох се. Беше топло, но тези условия ми подхождат.

- Трудно ли ви беше да влезете отново в работен режим след титлата в Лондон?

- Не мисля. Прозорецът е много малък, а ми трябваше някаква почивка. Не физически, а по-скоро психически. Мисля, че вече намирам пътя. Още в първата седмица влязох в необходимата физическа форма. Пък и бях спрял само за пет дни. През тях не съм пипал ракета и не съм говорил с треньора.

- Как успяхте да се справите с жегата?

- Пак ви казвам, че обичам жегата, тя изобщо не ме плаши. В България като дете помня много горещи и сухи лета, затова днес се почувствах като у дома. Условията бяха страхотни. А и не съм за пръв път в Австралия и знам как да подходя по отношение на тялото и играта. Мисля, че всичко това ми помогна.

- Смятате ли, че някои играчи имат право, когато се оплакват от жегата и искат покривът да бъде затворен?

- Мога да говоря само за себе си. Но ако се налага покривът да бъде затворен, нямам нищо против.

 

- В Лондон имаше голяма група български журналисти, които ви чакаха всяка вечер, но тук ги няма. Липсват ли ви?

- Вие ми стигате, харесвам въпросите ви (смее се). Аз напуснах родината си много млад и съм свикнал да съм далеч от дома. Но се радвам когато мога да поговоря с някого на родния си език, тъй като го използвам само с трима-четирима души. Но пък тук има много големи български знамена. Понякога точно в най-трудния момент чувам български глас. Тази подкрепа е чест за мен. Ние се гордеем, че сме силен народ.

- Но вашите фенове не ви спасиха от двойните грешки... Слънцето ли беше проблемът?

- Наистина бяха много. Не искам да търся извинения. Явно условията не пасваха на стила ми на сервиране. Опитах да променя подхвърлянето на топката, но не сработи. Дано в следващия мач сервирам по-добре.

 

- Показахте обаче невероятно спокойствие в трудните моменти. Това тренирано ли е?

- Много важно е ако не се чувстваш добре по време на мач, да успееш да излезеш от положението. Днес чувствах, че удрям топката добре, но не успявах да намеря точните места по корта. Откакто съм тук е така, дори в тренировките. Неприятно е, когато важен удар те провали, но можеш само да продължиш напред към следващия. Едно от нещата, които ме правят щастлив на корта е, че имам голям арсенал от удари. Това ми дава увереност, че мога да се справя с всяка ситуация, още повече в напрегнат мач.

- Имате ли планове да вкарате още удари от арсенала си в следващите мачове?

- Турнирите от Големия шлем не се печелят в първата седмица. Трябва да мина през още много мачове. Харесват ми победи като последните две, защото са спечели в дни, в които не ми беше много удобно на корта. Мисля, че оттук-нататък може само да става по-добре. Със сигурност трябва да вдигна нивото още за следващия мач.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт