Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

Обезопасено е с 50 камиона пръст

Днес сутринта е открито нерегламентирано сметище в столичния квартал „Орландовци“ при ул. „Одеса“, съобщи пред „Труд“ шефът на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община Красимир Димитров. Сметището е тлеещо и е отделяло вредни емисии, но сега е загасено.

„Веднага викнахме РИОСВ и започнахме потушаването на пушека. Заедно със Столичния инспекторат използвахме над 50 камиона с пръст“, каза Димитров.

Все още не се знае дали това сметище е причината за появата на остра миризма снощи в няколко столични квартала. Сигнали на граждани предизвикаха проверки на институциите. По искане на кмета на София Йорданка Фандъкова мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда измерва качеството на въздуха в районите „Подуяне“, „Оборище“ и „Сердика“.

До момента не са отчетени превишавания на основните показатели, но замерванията ще продължат и тази нощ, като към тях се включва и химическата лаборатория на Столичната пожарна. Проверяват се и данните от шестте стационарни станции на ИАОС в София. За случая са сезирани РИОСВ, РЗИ, СДВР и Столичната пожарна. Екипи на пожарната, съвместно с кметовете на засегнатите райони и екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община извършват обходи за установяване на източника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България