Дисквалификация от изборната надпревара заплашва кандидата за кмет на ГЕРБ в Горна Оряховица

Инж. Добромир Добрев

Инж. Добромир Добрев е мераклия за трети мандат, но са открити несъответствия в адресната му декларация

Дисквалификация от изборната надпревара застрашава кандидата за кмет на Горна Оряховица от ГЕРБ инж. Добромир Добрев. Той е мераклия да управлява трети мандат железничарския град. От ЦИК обаче са открили несъответствия в адресната му декларация.

По този повод ОИК Горна Оряховица е сезирана с писмо на ЦИК, с което комисията е уведомена за наличие на несъответствия, възникнали след получен списък с писмо от ГД “ГРАО“ в МРРБ. В резултат на тази проверка е установено, че в приложения към писмото списък е посочено несъответствие за кандидат с имена Добромир Стойков Добрев с основание - липса на настоящ адрес на лицето като дерегистрирано. В писмото на ЦИК се указва, че в срок не по-късно от 18:00 ч. на 01.10.2019г. ОИК Горна Оряховица следва да се произнесе с решение за наличието на предпоставки за заличаване на регистрацията на кандидата, посочен в приложения списък, става ясно от съобщение на страницата на ОИК-Горна Оряховица.

Общинската избирателна комисия е извършила служебна проверка и от събраните писмени доказателства е установила, че Добромир Добрев е роден в Горна Оряховица и към настоящия момент постоянният му адрес е в града.

"Като студент в Русе е имал регистриран настоящ адрес там. На основание чл.99 б, ал. 4 от ЗГР е заличен от органа по чл.92, ал.1. В случая важи правилото на §1, т.3 от ЗГР, който въвежда дефиницията за „заличаване на адресна регистрация“. Това е автоматизирано възстановяване на предходния постоянен и/или настоящ адрес на лицето. Ето защо следва да се сподели твърдението, че Добромир Стойков Добрев към датата на регистрацията му с Решение 66-МИ от 24.09.2019г. на ОИК Горна Оряховица е с настоящ адрес Горна Оряховица, ул.„Никола Петров“ 29. Този адрес е настоящ от 18.07.2016 - датата на дерегистрация по чл.99б, ал.4 от ЗГР.От друга страна за ОИК Горна Оряховица е и ноторно известен факта, че кандидата Добромир Стойков Добрев е бил избран и е изпълнявал длъжността Кмет на Община Горна Оряховица за периода 2011-2015 година, 2015-2019 година", се казва в становище на ОИК-Горна Оряховица.

Комисията отказва да заличи инж. Добрев от избирателните списъци. От ЦИК обаче е извършена повторна проверка и нарушението е потвърдено.

Репортер на "Труд" потърси за коментар инж. Добромир Добрев, но той не отговаряше на телефона си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика