Добрите хотели с етикет за качество

Министерството на туризма ще ги рекламира

Срокът на доброволния документът е 3 години, отнемат го при нарушения

Нов етикет за качество ще определя кои туроператори и хотели са отличниците в сектора. Документът няма да е задължителен, но фирмите, които искат да го получат, ще трябва да отговарят на редица критерии, които ще бъдат определени от Министерство на туризма. Това е записано в проект за промяна в Закона за туризма, подготвен от министерството. Сертификатът ще се издава за срок от 3 г. и ще дава редица предимства на притежателите му.

Ресорното ведомство ще изготвя каталог с притежателите на доброволния документ и ще ги рекламира. За тях ще има и други предимства. Какви ще са те, както и критериите по издаването му, ще се определят в наредба. За кандидатстване за етикета ще се плаща такса, като тя ще се определя от кабинета след предложение от страна на ресорното министерство. Етикетът за качество ще се отнема при открити нарушения по време на задължителната ежегодна проверка от страна на експертите в туристическото ведомство.

С промените към закона се създава контролно звено към Министерство на туризма за проверки на фирмите в сектора. Ресорното ведомство ще може да затваря обекти, вместо само да сигнализира за проблеми Комисията за защита на потребителите и да очаква действия от тяхна страна. Със закона се въвежда и уникален идентификационен код на местата за настаняване, който ще съдържа данни за имотния и кадастралния регистър и лицата, извършващи дейност в обекта.

Освен това се предвижда създаването на три типа национални туристически сдружения – продуктови, браншови и професионални. За да е представителна организацията трябва да обединява минимум една трета от всички сдружения от съответния вид. Ако сдружението е едно от вид, то автоматично става национално, а ако са две – представителният статут получава организацията с повече членове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм