Докторанти от ВТУ практикуват в Академията по изящни изкуства в Равена

Двама докторанти от Факултета по изобразително изкуство във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще карат практика в ателиетата за мозайка в Академията за изящни изкуства в италианския град Равена. Това са завършилите специалността „Стенопис“ във великотърновския университет Велина Сталева и Невена Лефтерова. Двете млади жени заминават да усвояват технологията на това декоративно изкуство в „Меката на мозайката“ – Равена. Там се намират едни от най-впечатляващите образци  на византийската мозайка. Пребиваването им в Италия е по европейската програма за академичен обмен „Еразъм +“.

„В Академията по изкуства в италианския град се изучава както класическа мозайка, така и съвременна", обясни доц. Борис Желев, декан на Факултета по изобразително изкуство във Велико Търново.

Двете докторантки ще изпълняват проекти, които са възложени от различни поръчители в ателиетата на академията. Докато преди столетия мозайката е била основно застъпена в религиозните храмове, то сега тя има приложение навсякъде – в обществените сгради, присъства по фасадите на къщите и в частните домове.

Невена е и основен организатор на уникалния за България 3 D Street art Festival, който започва от четвъртък във Велико Търново и ще продължи до 18 юни. Фестът се прави за пръв път в страната, до сега подобни изяви са се провеждали като съпътстващи събития към празници  или мероприятия в общините Варна и Тутракан. Фестивалът получи финансиране по общинската програма „Култура“ във Велико Търново, след като бе защитен с проект и е в програмата на тазгодишното издание „Арт лято 2017“.

В програмата на феста са включени лекция на тема за 3D- изкуството, уъркшоп за демонстрация на 3 D техники, рисуване на 3 D- изображения, творческа вечер с мултимедийни презентации, музикална програма и др. На феста се очаква да пристигнат изтъкнати стенописци, които да демонстрират своя професионализъм при този тип изображения.

Невена Лефтерова вече е изкарала един семестър в Нови Сад по „Еразъм+“, а Велина Станева се е обучавала в  академията в Равена.

Факултетът по изобразително изкуство е вторият по брой на участвали по програма „Еразъм плюс“ студенти и преподаватели след Филологическия факултет във ВТУ.

„Имаме сключени близо 50 договора с ВУЗ-ове в цяла Европа. В някои от държавите като Испания, Франция и Италия имаме договори с по няколко университета. Програмата вече е разширена като обхват и в нея могат да участват освен студенти и преподаватели, и служители на университетите, и докторанти. Тя се развива и студентите освен да се обучават, имат право и на лятна практика", обясни доц.Желев.

През изминалата учебна година във факултета по един семестър са се обучавали студенти от Испания, Полша и Великобритания, в специалностите „Графичен дизайн“, „Графика“, „Дизайн на стъклото“ и „Скулптура“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони