Доналд Тръмп: Ще платим за стената с 20% мито за мексиканските стоки

Президентът Доналд Тръмп ще иска 20% данък върху стоките внасяни от Мексико и да се използват приходите от него за изграждане на стената по границата, каза говорител на Белия дом, цитиран от Би Би Си.

Планът беше оповестен малко след като мексиканският президент отмени посещението си във Вашингтон, заради спор по въпроса кой да плати за стената.

Да накара Мексико да плати за съоръжението беше сред предизборните обещания на Тръмп.

Говорителят на Белия дом Шон Спенсър каза пред репортери, че държавният глава е обсъждал плана със законодатели и те обмислят да го направят част от пакет данъчни реформи, който Конгресът на САЩ да разгледа. По думите му, такъв данък може да генерира приблизително 10 млрд. долара данъчни приходи на година.

Възможното въвеждане на 20% мито върху вноса от Мексико, за което обяви Белия дом, ще засегне самите американци, каза мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо, предаде РИА Новости.

„Идеята за данъка няма да проработи, защото за това ще плати американският потребител“, каза той на пресконференция в мексиканското посолство във Вашингтон, излъчена в социалните мрежи.

Позицията му се споделя и от колегата му, министърът на външните работи Луис Видегарай, който също участва в двудневни преговори с представители на новата администрация на САЩ.

„Това ще засегне американския потребител. САЩ имат право да строят стена, но не може да се иска от съседа той да плати за стената на вашия дом“, каза Видегарай. Той подчерта, че такава идея е неприемлива за достойнството на Мексико.

Мексиканците започнаха кампания в социалните мрежи с призиви за отказ от употребата на свързани със САЩ стоки. Това се предприема с цел отговор на действията на американския президент Доналд Тръмп, станал известен със своята антимексиканска реторика още по време на предизборната му кампания, предаде Globonoticias24.

Акцията е започнала с пускането на хаштага #AdiosStarbucks, а след това към него са прибавени и други американски компании - Walmart, McDonalds, Ford, KFC, Costco и Home Depot и други.

Инициаторите призовават мексиканците да купуват родни стоки. Но скептични потребители на социалните мрежи отбелязват, че голяма част от изброените марки имат косвена връзка със САЩ, защото работят на територията на Мексико чрез местни компании и използват местни суровини.

Например McDonalds използва за хамбургите си месо, купено от местни производители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка