Доц. Калоян Давидов: Мъжете да се изследват на 45, ако имат роднина с рак на простатата

Ракът на простатата е на второ място като причина за смърт при мъжете след рака на белия дроб. Не е известен конкретен фактор, който го причинява, предполага се, че е свързан с генни мутации.

Митове и легенди

Няма данни, че консумацията на алкохол, тютюнопушенето, стегнатите дрехи или честотата на половото общуване могат да провокират този вид рак. Няма значение и дали е имало или нямало инфекции на простатата. Градска легенда е, че хроничният простатит предпазва от рак на простатата или пък, че го предизвиква. Няма  и статистика, която да потвърждава всички тези твърдения, ето защо не можем да посъветваме мъжете как да намалят риска от болестта, обяснява доц. д-р Калоян Давидов, дм, медицински директор, началник на Клиника по урология в болница Токуда.

За рака на пикочния мехур например, специалистите препоръчват на хората да спрат цигарите, защото при пушачите той е по-чест. Според скорошно изследване червените меса също са предразполагащ фактор за него.

Някои мъже са съветвани да не ходят на операция или лъчетерапия, а им се препоръчват

хапчета и инжекции

като заместител на хирургията. На тях всъщност им се предлага хормонална терапия и химична кастрация, но единици са информирани и предупредени за този факт. Химичната кастрация е част от хормоналното лечение на рака - блокира се изцяло производството на тестостерон в тестисите и на тестостерон подобни хормони в кората на надбъбрека.

Последствията са страшни - депресия, метаболитна буря и срив в цялата метаболитна ос на мъжа, остеопороза, както и симтомите на менопаузата при жените като горещи вълни, алармира доц. Давидов. Това „отърваване“ от операция не бива да се прави с лека ръка.

Хормоналната терапия и лъчетерапията имат своето място, когато има локализиран рак, и идват на първа линия при метастатичен рак на простатата. Когато е локализиран в органа, тогава хормоните са безсмислени и не се налага да се причинява това страдание на мъжете, каквото е химичната кастрация. Те могат да преживеят една относително лека операция или лъчетерапия, като и двете имат своите добри и лоши страни.

Доста мъже имат

панически ужас от хирургия

каквато и да е тя. За тях е важно да отидат на съвременна, грамотно направена лъчетерапия.

Мъжете не обичат да ходят на доктор, защото си мислят, че лекарят ще им открие „нещо“. „Съветвам моите пациенти да идат на лекар и ако им има „нещо“, година по-късно от него да е останал само неприятен спомен, но да са излекувани - казва доц. Давидов. - Идете, за да ви го намерят навреме и да ви излекуват. Ако някой потърси помощ, когато вече е късно, да не се сърди, че не можем да му помогнем. При този човек не говорим за оздравяване, а за вероятност да преживее съответен период от време. Когато ракът е метастатичен, тогава на базата на статистически модели можем да кажем, че вероятността да преживее следващите 10 години е 60%. А ако се предприемат адекватни действия, тя ще стане 80%“, уточнява урологът.

Мъжете се страхуват също и от изследването на простатния маркер PSA - да не би да се окаже, че е висок. Ако един мъж има в семейството си роднини по права мъжка линия с рак на простатата, когато стане на 45 години трябва да отиде да си изследва туморния маркер.

Възстановяването на пациентите

е бързо при лазерната хирургия на простатата. Битува легенда, че тази хирургия e еднодневна при 100% от случаите. Еднодневна хирургия означава, че болният идва сутринта, оперира се и си тръгва вечерта. При определени случаи и добра организация, това е възможно при лазерната хирургия на простатата. Но трябва да се посочи, че пациентът си тръгва с катетър, който се сваля след определено време и на друго място.

„Всеки, който обещава еднодневна операция със сваляне на катетъра в същия ден, е далече от истината - подчертава доц. Давидов. - В нашата болница пациентът постъпва един ден преди операцията. На следващия се извършва процедурата и ако тя е направена преди обяд, пациентът наистина може вечерта да се прибере у дома, но с катетър. В 80% от случаите, когато съм оперирал простата с обем до 100 мл, свалям катетъра на следващия ден и болният си тръгва. При операции на простати над 100 мл вероятността да свалим катетъра на следващия ден е под 10%. Да се обещава еднодневна хирургия със сваляне на катетъра същия ден в 100% от случаите е една мечта. Хората трябва да бъдат информирани.“

„Пациентите, които оперирам с робот, в деня след операцията са станали и ходят, но остават с катетър, а на третия ден те са възстановени и наистина могат да си отидат у дома. Понякога болните остават с катетър от 5 до 7 дни. При оперираните с робота Да Винчи това време е от 4 до 6 дни. Той се използва при много големи простати – около 300 мл“, допълва доц. Калоянов.

При отстраняване на увеличената част от простатата с лазерна хирургия мъжете съобщават освен за подобряване струята на урината, и за изчезване на тревожното усещане в областта на таза, което са имали дълго преди операцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве