До края на август ще бъде доставен нов кораб за маркиране на корабоплавателния път по Дунав

До края на август ще бъде доставен новият маркиращ кораб за обозначаване на корабоплавателния път по р. Дунав. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на Министерска конференция на държавите-членки на Дунавската комисия. Събитието се проведе днес в Белград по случай 70-тата годишнина от подписването на Конвенцията за режима на корабоплаването по р. Дунав, съобщиха от Министерство на туризма.

Заместник-министър Занчев отбеляза, че това е вторият плавателен съд, който ще бъде доставен за ИА „Проучване и поддържане на р. Дунав“ по проект FAIRway Danube, финансиран от Механизма за свързване на Европа. „С новата, съвременна техника по-ефективно ще събираме информация за критичните участъци, водните нива и ще правим по-точни прогнози за българо-румънската част на реката. В рамките на проекта ще бъдат доставени и 9 автоматични станции, които ще измерват водните нива в праговите участъци на реката“, допълни още Велик Занчев.

Заместник-министърът запозна своите колеги с проектите за подобряване на условията за корабоплаване в българския участък от реката. „Те обхващат както дейности, свързани с доставката на плавателни съдове за проучвателна дейност, маркиране на плавателния път, драгажно оборудване, така и насочени към хармонизиран подход в предоставянето на информации и прогнози, подобряване на управлението на водите, седиментите и морфологията на река Дунав“, подчерта Занчев.

„Целта ни е да постигнем по-добри условия за навигация, да намалим рисковете от наводнения и не на последно място да завишим качеството на услугите“, заяви в заключение заместник-министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България