До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма

Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Членовете на борда с по-малки суми

Заплатите на изпълнителните директори в държавните предприятия ще бъдат до 10 980 лв. Освен това при отлични финансови резултати на дружествата те ще взимат и годишни бонуси, които може да бъдат до около 40 хил. лв. Това предвижда проект на Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия, който е пуснат за обществено обсъждане.

Заплатите на шефовете в държавните фирми ще зависят от показатели за дейността им като размер на активите и брой на персонала, наличие на задължения, както и дали печалбата и ефективността на работа се подобряват или влошават. За всеки от тези показатели ще бъдат давани бални единици. За всеки бал изпълнителните директори ще взимат по една и половина минимална заплата, а членовете на борда - по половин минимална заплата.

Но е поставен и максимален праг на възнагражденията като изпълнителните директори ще взимат до 18 минимални заплати, а членовете на борда - до 6 минимални заплати. Като възнагражденията ще бъдат преизчислявани на всеки три месеца на база финансовите резултати от предишното тримесечие.

Шефовете в държавните предприятията ще взимат и два вида бонуси - тантиеми, ако дружеството няма задължения и печалбата нараства, както и още едно допълнително парично поощрение с решение на общото събрание на дружеството при изключително добри финансови резултати. Всеки един от тези бонуси ще бъде в размер до три средни заплати за членовете на борда, или общо шест заплати допълнително. Това прави максимална сума на годишните бонуси от около 40 хил. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини