Дъблин разчита на фармацевтичните корпорации в привличането на агенцията по лекатсрва на ЕС

Ирландската агенция за развитие иска да увеличи шансовете на Дъблин да стане домакин на Европейската агенция по лекарствата след Брекзит, след като тя се премести от Лондон.

По-рано този месец „Блумберг“ съобщи, че ирландската столица изостава зад градове като Амстердам и Франкфурт в надпреварата за привличане на агенцията. Томи Фанинг, началник на отдела за биофармацевтика на Агенцията за развитие на Ирландия отхвърли твърденията, че страната няма „естествени съюзници“ в процеса, пише The Guardian. Той посочи, че такива са 10-те най-големи световни фармацевтични корпорации, които имат отдели в страната, за които работят близо 125 хил. души.

„Фармацевтичните гиганти, базирани в Ирландия, вече генерират по един милиард долара за ирландската икономика. Затова и има смисъл европейската агенция, натоварена с изпитването и одобряването на новите лекарства, да бъде базирана в страната, където те се развиват“, заяви Фанинг.

19 градове, от Стокхолм до Букурещ искат да привлекат Европейската агенция по лекарствата, след като Великобритания напусне ЕС. Окончателното решение къде ще се установи тя, трябва да се обяви следващия месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа