Д-р Пламен Грозданов - ветеринарен лекар от Търговище, пред „Труд“: Улиците са пълни с кучета заради финансови интереси и липсата на контрол

НПО-та искат да изнасят кучета в чужбина, за да печелят

Проблемът с безстопанствените кучета отново нажежи обществото. През 2017 г. в рамките на кампанията на кметството в Търговище, бяха регистрирани над 2000 домашни кучета, което е почти седем пъти повече в сравнение с 2015 г. По инициатива на общината д-р Грозданов и негови колеги тръгнаха по селата да правят на място чипиране на домашните кучета. Заедно с кастрацията на уличните, увеличените осиновявания на изоставени и засиления контрол, това води до поетапно блокиране раждаемостта на популацията на бездомните. За проблемите разговаряме с д-р Грозданов.

- Д-р Грозданов, непрекъснато се съобщава за нахапани от кучета, за осъдена община, заради нападение от улично куче. Само в област Търговище миналата година от скитащи кучета са ухапани 110 човека. Защо толкова години не се решава проблемът с изоставените кучета?

- Проблемът с уличните кучета, които в огромната си част са напъдени и изоставени домашни любимци, не се решава, защото не се започва от правилното място. Законът регламентира кастрация и връщане на кучето на улицата, откъдето е взето, но това не е източника на проблема. Проблемни са най-вече дворните и домашни кучета, които раждат безконтролно, въпреки че стопаните са длъжни да осигуряват кастрации на животните. Заради занижен контрол, а някъде и заради липсата му, кученцата отиват на улицата. Да не говорим за т. нар. вилни пазачи, които всяка зима са напъдени от стопаните си и навлизат на глутници в градовете. Напролет тези хора си взимат други кучета и пак така. Истината е, че този проблем беше изоставен години наред, защото не малко хора имаха и имат интерес нещата да са такива.

- Казвате, че има хора и с финансови интереси, но всичко опира и до законовата рамка и контрола.

- Отговорността е размита между Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) - чрез структурите й по области и общините. Кметовете се товарят с все по-голяма отговорност без да имат финансов ресурс за това. Това стана с промяната в закона, който определи те да контролират регистрацията, чипирането и те да налагат глобите. Другата част, където е казано, че трябва да се кастрират домашните кучета, я контролират Областните дирекции за храните. Бездомните пак са отговорност на кметовете.

Смятам, че сега се върви в правилната посока, но не знам дали имаме време и обществото ще търпи ли забавянето. Кучето не хапе, защото е фертилно и няма да спре след хирургична стерилизация, а защото е такъв характерът му или начинът на живот.

- Не трябва ли да ги настанят в приюти?

- Да, би трябвало да дойде време да се настанят в приюти, но не знам как ще се случи това. Всички, които си мечтаят за това, ще има кажа, че ще дойде друг проблем. Такъв имат в държавите, където нямат бездомни кучета. В големи европейски градове има лисици и чакали. Нашите обезлюдени села се напълниха с лисици. Затова не съм сигурен, че като изтеглим кучетата от улиците, ще живеем по-спокойно.

- Споделихте, че в Търговище започна кампания, която спазва точния алгоритъм за овладяване популацията и колегите ви от страната звънят да питат как се случва това.

- Благодарение на Общинската администрация започна масирана разяснителна кампания гражданите да си изпълнят законовите задължения. Направи се преброяване на дворните кучета по селата и организирано чипиране с цел регистрирането им. Изиска се информация от управителите на етажната собственост за кучетата по входовете. Тази е първата стъпка - по регистрация и контрол. Ако се пусне куче с чип, както се е случвало вече, заловим го и се наложи глоба, нещата стават по-различни. Наскоро имаше случай - жена ухапана от куче на улицата, осъди общината. Факт е, че никой няма гаранция, че то е било безстопанствено. В нормалните държави кучетата са с чипове и собствениците им плащат глоби. Там да се гледа животно не е евтино занимание, което можеш да прекратиш и да натириш кучето си на улицата, пък гражданите и кмета да му мислят - лае ли, хапе ли, мърси ли. Мой познат, който живее във Виена, си е позволил да си пусне кучето. За това му е наложена глоба от 5000 евро и 2 седмици е бил в затвора. Същото е с изпражненията, които не се прибират от улицата. В Барселона се налага глоба от 500 евро за такова нарушение. При нас санкциите са смешни на този фон, а и почти не се налагат. 200 лв. е глобата за куче без чип, но колко са глобените? Кметовете на селата са притеснени, защото трябва да глобяват хората, които са ги избрали, и утре ще гласуват против тях.

- Тези усилия да се направи опис на кучетата по селските дворове, после да се започне чипиране и регистрация, срещнаха съпротива от страна на собствениците на кучета. Това при положение, че в рамките на организираната кампания по договора ви с общината, цената е общо 15 лв. В това число: чип, поставянето му, ваксина и паспорт. 5 лв. пък е таксата за притежаване на куче по селата, за града е 10 лв., а вие говорите за затвор и стотици евро глоби. Как го виждате това?

- Съпротивляваме се на всичко, което може да ни ограничи някакви измислени свободи, и само искаме. Това не е ограничение, а задължение. Колеги от страната наистина звънят и питат как се случва при нас в Търговище и поздравяват общината. Случва се, защото някой прочете законите и реши, че е крайно време да се спазват, за да тръгне някакво решение на проблема. Надявам се това да се случи навсякъде, защото смятам, че един от сериозните проблеми при нас е захранването с кучета от съседни общини. Това е факт. Не знам как юридически да се реши въпросът, защото имаме засичане на коли, които пускат кучета и не може да им се наложат санкции. Има я и другата история. Тези цени, които договорихме с общината в рамките на организираната кампания, изнервиха някои колеги, които заплашват да ни дадат на Комисията за конкуренцията, защото сме били подбивали цените. Вместо 50 лв., сме взимали по 15. Питам ги - коя баба ще даде 50 лв. при положение, че пенсията й е примерно 200 лв. Тя ще натири кучето си на улицата. Как да й се сърдиш? Целта е сега да се обхванат максимален брой кучета, а не някой да прави печалба. Нужно е разбиране от всички и обединяване на усилията.

- Какви са резултатите към момента от тази кампания?

- Смятам, че в община Търговище минахме 50% на чипирани и регистрирани домашни кучета. При това за няколко месеца усилена кампания. Много се надявам да се довърши това. Имаше голям страх, сигурен съм и в Общинската администрация, и при кметовете на селата, където бяха преброени над 4000 кучета по дворовете, да не ги пуснат хората на улицата. Оказа се, че не е точно така. Разбраха, че е за добро, а и жестът с намалените цени изигра ролята си за по-голямо обхващане. Кастрирахме и над 260 улични кучета, което е сериозен напредък за нас в сравнение с предните години. В резултат видяхме как кучета, които са кастрирани и с ушни марки, се прибират в дворовете и фермите и се пускат другите, които досега са били на синджир.

- Излезе проект на дългоочакваната национална програма за овладяване популацията на бездомните кучета. Ще има ли ефект от нея, или ще се задълбае в писане и отчитане? Гражданите настояват кучетата да са в приюти, а не на улицата, както пише в закона и програмата, която се позовава на препоръки на Световната здравна организация.

- За съжаление, смятам, че тази програма е мъртвородена. Откровен съм. Голяма част от нея е с пожелателен характер. На моменти ми беше дори смешно като четях, а я чакаме отдавна, защото усилията на отделни общини няма как да доведат до цялостно решение.

- В програмата е заложено преброяване на уличните кучета по определена формула, писане на доклади по инстанциите - и какво следва?

- Да бъда ли пак откровен? Това е написано и направено за т. нар. природозащитници. Целта е те да поемат броенето, за да изкарат пари. Не е тайна, че в София платиха 1 млн. лв. за преброяване на кучетата, което по никакъв начин не помогна за решаване на проблема. От една страна по програмата кучетата трябва да бъдат описани по възраст, цвят, пол. От друга страна има методика, като минеш определено разстояние, умножаваш и казваш, че са толкова и толкова. Моля ви се, кучетата не са дървета, не стоят на едно място. Ако минем през ромския квартал ще видим на 1 км 20 кучета. В друг квартал нито едно може да няма. Как ще разберем колко са? И като разберем какво? В програмата са дадени някакви данни, подадени от общините, които не почиват на реалността, убеден съм. През 2016 г. в страната например имало 25 861 улични кучета. През 2015 г. били заловени 22 186 броя, а кастрираните и върнати на улицата пък били над 17 000 от тях? Много парадокси има там, а финансирането е пожелателно и неизвестно. Къде са тези европейски фондове по темата - аз не знам за такива?

- На мен ми направи впечатление и друго. Куче, което е хванато на улицата, после кастрирано, маркирано и т.н. и се върне там, откъдето е взето, на всеки три месеца трябва пак да бъде хващано и да бъда обезпаразитявано, това реално ли е въобще? Питам, защото освен нахапани, има и не малко кучешки тении.

- Хващането без упойка няма как да стане. Имайте предвид, че една спринцовка, която е носител на упойката, струва 30 лв. и много често се губи. Наскоро групата за залавяне на кучета беше на невралгично място, където отстреляли куче, за да го упоят, но то избягало със спринцовката. Чудесно би било да се обезпаразитяват животните на улицата на 3 месеца и да се ваксинират всяка година, но реално няма как да стане. По груби сметки такова залавяне само на едно куче струва около 30 лв. Откъде пари и за това? Нещата ще се случат, ако и обществото стане по-отговорно.

- Затова сигурно ще се окажат прави тези, дето казват, че вероятно би било по-лесно и ефективно кучетата да са в приюти?

- Тук обаче стигаме до огромните инвестиции, които са нужни за изграждането на такива звена и за издръжката им. Търговищкият е изграден на първия етап и в него са вложени вероятно над 150 000 лв. За миналата и тази година още към 50 000 лв., само за изграждане, без издръжка на дейността. Според работния проект, за целия обект с медицинска част трябват над 1,5 млн. лв. При това е планиран с капацитет за около 120 кучета?! На този фон в много от съседните общини въобще няма приюти и кучетата се разхождат на „организирани екскурзии“.

В същото време, според определението в проекта за национална програма, излиза, че ние в Търговище сме блокирали раждаемостта на уличните кучета. Досега наблягахме на кастрациите на женски. Тази година попадаме основно на мъжки и то млади, което според програмата значи, че сме блокирали размножаването. Да, обаче на някои хора от съседни общини, им е по-евтино да си изхвърлят кучетата до града ни. Засекли сме три такива места. Записваме номерата на колите, но се оказа, че нищо не може да се направи. В това време прокуратурата атакува масово наредбите за отглеждане на кучета и така пречи на общините да бъдат ефективни и да решават проблема с домашните и изоставени животни.

- Това означава, че държавата слага някаква рамка, но не помага за спазването й? Няма ли резон общините да заведат колективен иск - вменяват им се задължения, а няма пари? Хората питат защо се дават толкова средства за кучета, а не за децата, примерно, но роптаят и срещу животните на улицата.

- Би трябвало Сдружението на общините да се задейства, защото общините са тези, които плащат обезщетения в рамките на хиляди, и харчат хиляди в ограничаване на бездомните. Според мен е нужно да се актуализира цялото законодателство в тази насока, защото то се променя на парче и стават недомислици. Говорихме с колеги, които са участвали в писаното на проекта за програма за парадоксите, които са заложили там. Те казаха, няма да го спестя, че е страшна битката с тези НПО. Истината е, че всичко е за пари.

- Колко и какво искат тези НПО-та?

- Те искат да броят и кастрират животните, но да им плащат общините или държавата. Искат да изнасят кучета в чужбина, защото печелят от това. Настръхнали са срещу БАБХ, защото им спря два буса с кучета на границата. Факт е, че има договорени канали за износ на кучета. Има и граждани, които развиват такъв бизнес. Познавам англичанин, който е купил фургон и кара кучета уж с нетърговска цел зад граница. 3000 евро е чистата му печалба всеки месец от 10 наши кучета, изнесени в Германия. Там за чипиране, ваксинация, кастрация стопаните трябва да платят над 1000 евро. А, ние им пращаме готови кучета, които си осиновяват. Как при този бизнес да се случат нещата?

 

Нашият гост

Д-р Пламен Грозданов е ветеринарен лекар с 28-годишна практика в Търговище. От 2004 г. работи с общината за овладяване популацията на изоставените на улицата кучета и обгрижва питомците в общинския приют за бездомни четириноги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта