Евгения Банева: Майка съм на три непълнолетни деца, важно е да бъда пусната под гаранция (СНИМКИ)

Евгения Банева в съда. Снимка: Денислав Стойчев

"Аз съм майка на три непълнолетни деца. За нас е важно да бъда пусната под гаранция, за да мога да изпълнявам моя основен дълг - да си гледам децата. Ще съдействаме напълно на прокуратурата. За нас е важно да бъдем признати за невиновни, защото нямаме никакво намерение с моя съпруг да живеем като бегълци в собствената си държава до края на нашия живот".

Това заяви Евгения Банева на влизане в съдебната зала в Специализирания наказателен съд след като Спецпрокуратурата поиска тя да бъде оставена под стража по няколко обвинения, сред които пране на пари и данъчни престъпления.

Банева определи като "пълен абсурд" обвинението за пране на 1 млрд. лв. Тя твърди, че в 99% от фирмите не е изпълнявала никакви функции. По думите й, още на 24 октомври било ясно, че срещу семейството "се готви нещо". "Ние никога не сме се укривали", категорично заяви Евгения Банева.

Бизнесменът Николай Банев не коментира обвиненията пред журналисти преди началото на заседанието.

Спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест за Николай и Евгения Баневи, защото са обвинени в тежки престъпления, за които са предвидени сериозни наказания. Това каза преди началото на заседанието наблюдаващият прокурор Мария Дойчева. "Това, че са имали билет за връщане в България не е гаранция, че няма да се укрият", добави Дойчева.

Заседанието започна с 30 минути закъснение заради няколко нови тома с материали от разследването, с които защитата трябва да се запознае.

По-рано Специализираната прокуратура обяви, че ще поиска постоянен арест спрямо Евгения и Николай Баневи и ще им повдигне обвинение за 7 престъпления. Двамата бяха предадени от френските власти на българските на Летище „София“. За Баневи беше издадена европейска заповед за задържане.

На 21 ноември апелативният съд в Екс ан Прованс, Южна Франция, разреши екстрадицията на Баневи, а миналата седмица стана ясно, че те няма да обжалват решението на съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право