Евродепутатът Цветелина Пенкова пред „Труд“: Мълчанието в БСП би било по-страшно, отколкото горещите спорове

Куражът и поемането на лична отговорност са най-важните качества за един политик

След местните избори в БСП отново ври и кипи, отново се искат оставки, а вътрешното самоизяждане в БСП продължава. За първите си 100 дни в Европарламента, за двойния стандарт при храните и какво очаква българските студенти в Обединеното кралство след Брекзит - по тези въпроси разговаряме с евродепутата от левицата Цветелина Пенкова.

- Г-жо Пенкова, на пленум на БСП беше поискана оставката на Корнелия Нинова, в същото време председателят на предизборния щаб Кирил Добрев настоя ПЕС да вземат отношение по начина, по който бяха проведени изборите. Какво е вашето мнение и с какво усещане и впечатления сте от кампанията, в която и Вие се включихте активно?

- Добре е, че обединихте двете теми, защото ако не вземем предвид начина, по който бяха проведени тези избори и самата кампания, няма как да направим трезва оценка за резултатите. Решаването на който и да е проблем, започва от неговото признаване и даване на публичност. Орязването на партийните субсидии например, беше очевиден предизборен ход на управляващите, който имаше да цел да уязви най-голяма опозиционна сила - БСП. С официална декларация ПЕС определи това като заплаха за демократичните процеси в страната. ПЕС може да бъде този говорител и да дава гласност на тези проблеми. Много от процесите в страната ни започват едва тогава, когато за тях се чуе в Брюксел. Трябва обаче да сме наясно, това е основна наша задача, право и задължение - да упражняваме демократичното си право, без да допускаме вмешателство от когото и да е. Наша, неотложна работа, която трябва сами да свършим, е да изискваме адекватно, цивилизовано отношение към изборния процес, но уви, това, което наблюдавах лично по време на кампанията, беше твърде далеч от европейските стандарти за провеждане на избори.

- Защо, какво е това, което видяхте в кампанията, и то Ви притесни?

- Видях желание за промяна, но в същото време, загрижени за работата и семействата си хора по места, които се оказваха подвластни на натиск и платен вот. Много е тъжно, защото колкото и да се опитваш да им вдъхнеш кураж, да се чувстват свободни, в един момент ти си тръгваш, а те остават там, при онези, от които зависи битието им. Манипулациите и натискът върху упражняване на личната воля са характерни за сегашния модел на правене на избори и управление на държавата. Не съм сигурна, че без тези манипулации, управляващите ще могат да се похвалят с „безапелационна победа“. Въобще може ли да говорим за победа след всички изнесени случаи на погазване на демокрацията?

- Сергей Станишев поиска оставката на Корнелия Нинова заради резултатите от изборите. Как Ви се струва такова искане?

- В БСП всеки има право на свободно изразяване на мнение и позиция. Това всъщност е най-необоримото доказателство, че сме най-демократично функциониращата политическа формация. Критичният поглед и дискусията позволяват на младите хора в партията да придобият политически опит и увереност, да се убедят, че куражът и поемането на лична отговорност са най-важните качества за един политик. След броени дни в БСП започва пълен цикъл на отчет и избори. Определено всички в партията имаме нужда от откровен разговор.

- Извинете, но как Вие - като млад човек, като европейски възпитаник, наблюдавате надцакването и нападките между ръководството на БСП и така наречената вътрешна опозиция? Отстрани нещата изглеждат дори комични, а пресмятането на бройките гласове, кметове и съветници си е направо като на кантара на пазара.

- Точно заради такива констатации смятам, че разговорът е необходим първо вътре в партията. Давам си сметка, че за хората извън партията, това съвсем не изглежда наред, но от друга страна за партийните членове не е изненада, по-скоро е обичайно явление. Всеки сам избира как да води диалог за партията - дали първо вътре в нея, или навън по медиите. И двата подхода имат своите аргументи, аз лично предпочитам първия.

- Как хората биха могли да възприемат БСП като алтернатива на сегашното управление, след като вътрешното самоизяждане в столетната партия е стигнало дъното, то продължава от десетилетия и не му се вижда края?

- Мисля, че в сравнение с модела на еднолично и авторитарно управление на държавата в момента, мога да си позволя да кажа, че БСП е контрапункт и алтернатива. В БСП дискусиите винаги са били динамични, това е единственият начин да се определят точни и ясни цели и посока. Аз не се притеснявам от разгорещените дискусии, по-скоро бих била смутена от мълчанието или приемането на всяко решение с аплодисменти...

- Поколенческите различия в БСП са огромни. Знаете ли, че доста от по-старите партийци смятат младите социалисти за обикновени кариеристчета? Случвало ли Ви се е да отговаряте на такива нападки?

- Политиката на подмладяване в БСП е започнала и продължава с пълна сила. Спазва се един основен принцип - приемственост между поколенията. Мисля, че младите разполагаме с енергия, ентусиазъм и професионализъм, които показваме и защитаваме. Това беше ясно заявено и доказано както от нашите кандидати на местните избори, така и по време на европейския вот. Разбира се, сблъсквала съм се с подобно мнение, че младите имат повече амбиция, отколкото качества. Това се случва и на мои връстници извън партията. Нищо ново под слънцето, както се казва. Единственият начин да се докажеш е простичък - с много работа.

- Вашите първи сто дни в Европейския парламент изтичат, какво се случи през този период?

- „Инкубационният период“ изтече, знам, че оттук нататък всяко мое действие ще е все по-осветено, привличащо внимание и критики, подлагано на обсъждане. Нямаше спокоен и плавен старт. От самото начало този парламент се заяви като спорен, фрагментиран, поставящ много нови теми и проблеми за решаване. Радвам се, че има от кого да се уча, както тук на „Позитано“ 20, така и в Групата на социалистите и демократите в Брюксел. Вече успях да поставя важни, от моя гледна точка, въпроси в комисии, като: Как се изразходват европейските пари и защо сме автори на феномена да усвояваме европейски средства, а резултатите, уви, противно на тезите на управляващите, да не се виждат. Поставих проблема с двойния стандарт при храните и взех активна позиция по бъдещето на ЕС след Брекзит.

- Въпросът за двойния стандарт при храните вълнува всички българи, особено след като чуха признание от представители на Стара Европа, че това не е далече от истината, че е така, а това наистина е обидно за нас.

- Този проблем е моя кауза. Преди дни бях на една среща с български производители на био храни в Брюксел. Ние сме ненадминати в производството на екологични продукти и имаме традиции и сериозен принос във внедряване на иновациите в тези отрасли. Жалко е, че няма разбиране и подкрепа от страна на правителството за поощряването им. Ще кажете, това няма пряка връзка с третирането ни като втора ръка потребители, но аз намирам зависимост между двете теми и каквото зависи от мен, няма да пестя сили и опит да помагам на производителите да достигат крайни клиенти, до най-доброто на пазара. Преди месец, на заседание на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, отбелязах, че това е крачка напред за премахването на двойните стандарти, но акцентът в законодателните инициативи трябва да е върху качеството на предлаганите продукти, а не върху вкусовите предпочитания на потребителите в отделните държави и региони.

- Вие се срещнахте с преговарящия по Брекзит Мишел Барние, какво се случи на срещата, какви са перспективите за нашите съграждани при Брекзит със или без сделка?

- Присъствах на среща между депутати от ЕП и главния преговарящ по сделката за Брекзит Мишел Барние. Последствията за младите хора ще бъдат сериозни. Статутът на студентите от 27-те държави от ЕС, желаещи да учат в Обединеното кралство, както и евентуалното участие на Обединеното кралство в която и да е програма, приемник на „Еразъм+“ след изтичането на възможния преходен период, зависят от бъдещите отношения с Обединеното кралство.

- Какво би означавало излизането на Великобритания без сделка?

- Това би означавало огромна несигурност - както от политическа, така и от социална и икономическа гледна точка. За жалост, на този етап европейските граждани на Острова остават безгласни в целия процес. Младите хора и от двете страни ще пострадат най-много. По ирония на съдбата това са хората от Обединеното кралство, които ясно се противопоставяха срещу Брекзит през последните три години. Позволете ми, като човек който е учил и работил там през последните 6 години, да подчертая факта, че Брекзит без сделка би имал катастрофално въздействие на някои аспекти на икономическото развитие, както и върху бъдещите студенти от ЕС, които ще бъдат смятани за „чужденци“ в една от най-старите европейски демокрации.

- Това, което най-много интересува нашите студенти там, са таксите. Дайте малко разяснения.

- Сегашните студентски такси за европейски граждани ще бъдат не само неприложими, но и ще станат много по-високи и недостъпни. В същото време студентите от ЕС няма да отговарят на условията за съществуващите нисколихвени заеми, които понастоящем са добре установен модел за достъп до британската образователна система. Разбира се, всички тези ограничения биха имали отрицателно въздействие върху британския пазар на труда и европейската икономика като цяло. Имайки предвид всички тези неща, трябва да се запитаме дали наистина сме подготвени за това. Нашите настоящи решения не трябва да се превръщат в тежест за бъдещите поколения.

- Нещата за Великобритания наистина стават сложни...

- Много сложни. За една нощ Обединеното кралство ще напусне единния пазар и митническия съюз - договорености, предназначени да подпомогнат търговията между страните от ЕС. Без сделка също означава незабавно напускане на институции на ЕС като Европейския съд и Европол, нейния правоприлагащ орган. Членството в десетки органи на ЕС, които ръководят правила за всичко - от лекарства до търговски марки, ще приключи. Ще отбележа нещо важно, в случай на излизане на Великобритания без сделка, се предвижда страните членки на ЕС, които са най-силно засегнати икономически от това, да получат възможност за финансиране от Европейския социален фонд.

- Знаете ли нещо повече за това, бихте ли дали информация?

- Работих по преговорите за тези предложения като докладчик в сянка от страна на групата на социалистите и демократите. Постигнатият компромис беше, че до 30% от средствата във фонда за 2019 и 2020 г. ще бъдат отделени за страните, които изпитват сериозен спад в своята икономическа дейност (на стойност над EUR 750 милиона или 0,13% от БВП) заради създалата се несигурност при напускане без сделка. До 10% от тези загуби биха могли да бъдат покрити през Европейския социален фонд. Надявам се също така българското правителство да има ясни предварителни разчети, за това как различните сценарии биха се отразили на българската икономика и българските граждани.

- Какво се случи на Срещата на високо равнище, организирана от Делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС-Сърбия, в която взехте участие?

- Всички са разочаровани от блокирането на Северна Македония и Албания и смятат, че това ще има силно негативен ефект върху европейските перспективи на всички западнобалкански държави. В Сърбия ветото се интерпретира като знак, че членството в ЕС не е гарантирано, дори да бъдат направени необходимите политически компромиси. Европейският парламент ясно подкрепя процеса на разширяване. В момента обаче Съюзът функционира в условия на несигурност, в условията на Брекзит. Надявам се, че догодина картината ще е по-ясна.

- Наближава 8 декември, студентите и академичните перспективи на младите хора в ЕС е тема, към която не криете пристрастието си, как ще отбележите празника?

- Разбира се, че сме помислили. С много настроение в новооткрития ни Информационен център в Студентски град организираме среща на преподаватели и студенти, част от които бяха вече на гости в Брюксел.

- Как върви работата Ви в този Информационен център в Студентски град, ще откриете ли такива центрове и в страната?

- Работим много интензивно, срещнахме се с ръководствата на Българския фармацевтичен съюз и на Българската асоциация на циментовата индустрия, със студентски организации, с младежки формации и др. Ежедневно нови млади хора идват, за да учат и да се разтоварват в Центъра, който превърнахме в зона за споделяне. Предстои и откриването на още два информационни центъра в Силистра и Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта