Един убит и 10 ранени при сблъсък на 4 трамвая (обзор)

„Ударът беше жесток. Ситуацията беше много тежка”, каза една от ранените при верижния сблъсък на четири трамвая. Снимка: Пламен Стоименов

Кръв на релсите в столичния квартал „Дружба”

Ватманка е с мозъчно сътресение

Неспазване на дистанция е една от версиите за сблъсъка

Млад мъж загина, а други десет бяха ранени при верижен сблъсък на четири трамвая. Катастрофата стана към 11,30 ч. на бул. „Искърско шосе” в столичния кв. „Дружба”.

До фаталния инцидент се стигнало, след като мотриса по линия 23 аварирала по трасето. Ватманът помолил пътниците да слязат. Зад повредения трамвай спрели още два, за да изчакат отстраняването на повредата. Ватманката на четвърта мотриса обаче не успяла навреме да стопира и се нанизала в предната машина. Точно в този момент 30-годишният пътник от авариралия трамвай решил да пресече релсите между мотрисите. От верижния сблъсък той бил премазан. Появиха се информации, че загиналият е гледал в телефона си при катастрофата, но те не бяха потвърдени от полицията и прокуратурата, тъй като разследването е в начална фаза.

Пет жени и един мъж на възраст между 29 и 71 години са били ранени при сблъсъка. Те били приети в болница „Св. Анна”. Сред тях е ватманката на последната мотриса, останалите са пътници. Водачката на трамвая е с порезна рана на главата и сътресение на мозъка. Другите пострадали са с гръдни травми и били освободени за домашно лечение. Част от останалите пострадали били прегледани на място, а други били откарани в ИСУЛ.

Неспазване на дистанция е вероятната причина за катастрофата, каза зам.-директорът на столичния електротранспорт инж. Иво Василев. „Една трамвайна мотриса не е видяла спрените пред нея трамваи, които изчакват оправянето на малък технически проблем на един от трамваите. Имат малка нарушена видимост, но достатъчно добра, ако се кара нормално и се пази съответната дистанция, за да може да се реагира”, допълни Василев. Ватманката, която управлявала последният трамвай била с 31 години стаж. Мотрисата є пък наскоро била обслужвана в сервиз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България