Една партия, един вирус

Управляващите в Китай са пред дилема дали да свикват депутатите, или не

Корона-епидемията е на път да блокира най-важния форум

Управляващата комунистическа партия в Китай трябва да вземе трудно политическо решение: да признае, че вирусната епидемия е извън контрол и да отмени най-важната за годината проява, или да събере 3000 депутати в Пекин следващия месец и да рискува разпалване на общественото недоволство от начина, по който правителството се справя със заболяването. Партията вече бе подложена на критики за своята твърда цензура, проявила се по време на епидемията, и за другите мерки за социален контрол под управлението на президента Си Цзинпин, който пое властта през 2012 г. и е събрал повече политическа власт от всеки друг лидер след Мао Цзедун.

Сега новата болест от вируса, наречена COVID-19, стана най-голямата криза за партията след последното избухване на мистериозна зараза през 2002-2003 година. Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) уби близо 800 души и доведе до обвинения към Пекин, че е изложил на опасност обществото, като е скрил заболяването.

Няма признаци, че пред Си има някакви сериозни предизвикателства за неговия пост, но общественият гняв може да даде на опонентите му в управляващата партия аргументи да отхвърлят неговото авторитарно управление.

„Струва ми се, че в дългосрочен план това ще му навреди“, казва Стив Цан, директор на Китайски институт към Школата за източни и африкански изследвания в Лондон. Но засега даже партийните фигури, които биха били много доволни да видят Си отслабен, се чувстват длъжни да се сплотят около него, смята Цан.

„Те няма да рискуват да допуснат криза като тази да разруши доверието в самата комунистическа партия“, каза той.

Сесията на важното, но лишено от власт Общокитайско събрание на народните представители трябва да се открие на 5 март, за да одобри плановете на управляващата партия за икономически и социални реформи. Премиерът и министрите от кабинета дават своите единствени пресконференции за годината, докато делегатите участват в групови срещи и разговарят с чуждестранни репортери - една потенциална експлозивна смес.

*От БТА със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения