Екатерина Захариева: Докладът на ЕК не само не ни успокоява, но ни мотивира още повече

Екатерина Захариева

В доклада на Европейската комисия се констатира, че през последните 12 месеца България е продължила с усилията да изпълни препоръките. Комисията счита, че три от тях вече са изпълнени - за независимостта на съдебната власт, правната рамка и организираната престъпност. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет по повод констатациите в мониторинговия доклад за напредъка на страната ни, който ЕК публикува днес.

"Необходимо е продължаването на мониторинга по останалите три, от общо 6 препоръки. Но ЕК констатира значителен напредък по отношение на показателите, които все още не са затворени", допълни вицепремиерът.

Еврокомисията счита, че ако България продължи с тези темпове, ще може да приключи механизма до края на мандата на настоящата комисия, подчерта Захариева.

Препоръчва се да продължи приемането на всеобхватно антикорупционно законодателство. Също така, трябва с по-бързи темпове да продължи налагането на т.нар. съдебна карта за разпределението на делата, каза още тя.

Вицепремиерът изтъкна, че страната ни получава позитивни оценки, свързани с препоръките по опазването на границата и обществените поръчки. "Там заключенията също са, че България е постигнала значителен напредък. Отчита се позитивно и работата на новия Висш съдебен съвет, каза Екатерина Захариева.

"Този доклад не само не си успокоява, но ни мотивира още по-силно да продължим работата по реформата в съдебната система", коментира вицепремиерът. "Всяка година мониторинговите доклади се анализират и се използват за политически цели", добави тя. "Призовавам всички институции и партии да работим заедно. Това е призив и към президентската институция", каза още Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос.

thumb7_dsc_2278

Вътрешният министър Младен Маринов на свой ред коментира, че МВР е получило позитивна оценка за борбата с организираната престъпност. "Това е резултат от усилия, които са полагани съвместно с прокуратурата и по-специално със Специализираната прокуратура, в продължение на години", каза той. "Оценката е резултат и на доверието, което сме изградили с партньорските служби", добави вътрешният министър.

"Тези оценки ни карат да бъде още по отноворни и да продължим работата по тези показатели. На първо място работим за сигурността на българските граждани", подчерта вътрешният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика