Експерти по международно право: България не трябва да ратифицира СЕТА

СЕТА

Търговското споразумение с Канада е в ущърб на правителствата

Арбитражните съдилища са един от основните проблеми

България не трябва да ратифицира СЕТА – всеоб­хватното търговско споразумението между ЕС и Канада, което трябва да влезе в сила на 21 септември.

Такъв призив отправиха към правителството проф. Гюс Ван Харнет, преподавател по административно и международно инвестиционно право в Канада и проф. Лорънс Анкерсмит, експерт по европейско право във Великобритания, които са у нас по покана на неправителствени организации.

Като аргумент юристите посочват очакваното становище на Европейския съд за СЕТА, което може да бъде използвано от България като довод за отлагане на ратификацията. Припомняме, че Евросъдът веднъж вече постанови, че СЕТА противоречи на европейското законодателство и това наложи ЕК да стартира преговорите наново.

Една от основните критики към споразумения като СЕТА с Канада и ТПТИ със САЩ е, че те ще дадат възможност на мултинационални компании да съдят правителствата в арбитражни съдилища, в случай, че с пазарни регулации пречат на планираните им печалби.

Ако правителството ни не ратифицира СЕТА, това би означавало край на заложените в него арбитражни механизми.

Проф. Хартън изтъкна, че при въпросните арбитражи липсва справедлив процес, защото само инвеститорите могат да ги започнат. Освен това те се провеждат при извънредни правила и всеки съдия работи в полза на поверения му арбитраж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България