Екшън в Старинен Пловдив заради новата електронна бариера

Недоволни жители, ресторантьори и хотелиери от архитектурно-историческия резерват се вдигнаха на протест

Жители, ресторантьори, хотелиери и собственици на търговски обекти в Стария град в Пловдив излязоха на спонтанен протест в сряда сутринта  и блокираха новата електронна бариера на улица „Съборна”, като по този начин спряха временно достъпа до архитектурно-историческия резерват. 30-ината души, сред които бе и старши треньорът на шампионския тим на „Локомотив” (Пд) от 2004 г. Едуард Ераносян, декларираха недоволството си заради новите правила и ограничаването на достъпа на автомобили в Стария град, които влязоха в сила от 1 ноември – Деня на будителите. От градската управа дадоха по един електронен пропуск за МПС на домакинство и счетоха, че са си свършили работата, като нито един представител на общината не дойде да разговаря с хората и да чуе гласа народен. Недоволните жители на Стария град и развиващите бизнес в резервата се изнервиха допълнително от факта, че изпратените на място полицаи написаха актове по 20 лева за неправилно паркиране на всички, дошли да протестират с автомобилите си и им ги залепиха по стъклата.

Борис Христов, който е председател на Сдружението на собствениците, живеещи и работещи  в архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“, предложи  отново ограниченията за влизане на автомобили в Стария град да са в сила само между 10 и 18 часа. Неговите и на съмишлениците му мотиви бяха свързани с факта, че така родителите ще могат спокойно да закарат децата си до ДГ „Щурче“, а живеещите в резервата ще могат да се прибират безпроблемно в домовете си вечер. Местните жители са съгласни Стария град да бъде изцяло на разположението на туристите през деня между 10 и 18 часа, но искат свободен достъп през останалото време – от 18 до 10 часа. Протестиращите декларираха твърдите си намерения да блокират изцяло Стария град, ако исканията им не бъдат чути и удовлетворени от местната власт. Освен хората с постоянна адресна регистрация в Стария град, хотелиерите, ресторантьорите и бизнесмените, които получиха по един електронен пропуск, недоволни от новите правила са и преподавателите и студентите от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” , АМТИИ (Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство) и учителите и родителите от Арменското училище и детска градина „Щурче”. Висшите учебни заведения получиха по 10 електронни карти за достъп до Стария град, а останалите 2 – общо 8.

Новата бариера се състои от две по-малки, които разделят автомобилния поток на вход и изход, а по средата им е четецът, който разпознава номерата на имащите право да паркират в архитектурно-историческия резерват коли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони