Емил Костадинов, член на изпълнителния комитет на БФС: БФС и БСТ си сътрудничат в името на феърплея и по-добрия футбол в България

- Наричат те екзекутора на “петлите”. Каква е формула ти за успех?

- Много хъс за победа, работа и усилени тренировки. Както и добър екип, разбира се. Не на последно място е и професионалното оборудване за тренировки – топки и екипи. Това е много важно, за да се осигурят равни условия на футболистите, по-добра подготовка и игра. Тази година Български спортен тотализатор осигури средствата за закупуване на професионални топки за 14-те български отбора от Първа лига. Топките са същите, с които футболистите играха и на Мондиал 2018. С тях вече се провеждат и официалните срещи от нашето първенство. С БСТ си стиснахме ръцете да превърнем това в традиция, за да можем да се радваме на качествен футбол в България. Използвам случая още веднъж да им благодаря за подкрепата.

- От кога датира партньорството ви с Български спортен тотализатор?

- Всъщност БСТ е наш партньор от много дълги години. Винаги са ни помагали, когато сме имали нужда. Преди повече от 60 години, футболът и тотото са се провеждали на един и същ терен. Тогава по стадиони и игрища по време на футболни срещи са се теглили числата на Спортния тотализатор. Тотото е започнало своята дейност именно със залагания в такива срещи. Така се слага началото на Тото 1. Сега стартираме и обща лотарийна игра, която се казва „Фен зона“. Много е забавна и е за истински футболни фенове, които вместо на голове ще се радват на печалби. Очаквайте наистина много изненади, а с най-големите футболни запалянковци и участници в игрите на „Фен зона“ ще се срещна лично.

Основната мисия на БСТ е да подкрепя спорта като заделя част от постъпленията си за това. 33% от залога на всеки един участник в игрите на СПОРТ ТОТО отива директно за тази кауза. С играта „Фен зона“ се надяваме да съберем още повече фенове, които да станат съпричастни с мисията. Както виждате продължаваме да се грижим заедно за развитието на спорта и конкретно за българския футбол. Сегашният ни договор за сътрудничество се роди в името на феърплея и по-добрата игра.

- След около два месеца се навършват 25 години от историческия успех на България срещу Франция с 2:1 на “Парк де Пренс”. Победа, която ни класира за световното първенство в САЩ през 1994 година, където завършихме на четвърто място. Какво си спомняте от този велик момент от нашата футболна история?

- Това е наистина незабравим момент! Мисля, че не само за мен, но и за всички българи. Някои неща остават в съзнанието на човек завинаги. Това е едно от тях и съм сигурен, че всички мои съотборници го помнят. Даже допреди няколко години пазех фланелката, гащетата и обувките, с които играх този мач. Дадох ги за благотворителен търг в помощ на футболните ветерани. В името на ветераните реших да се разделя с тях, макар че, честно казано, ми бяха повече от скъпи.

- Как мислиш, дали французите са се настроили негативно към теб заради двата ти гола тогава?

- Не мисля, категорично не. Много пъти съм бил във Франция след въпросния мач, много пъти са ме търсили и за интервюта. Хора са ме разпознавали по улиците, но никога не са ме атакували словесно, нито пък са ме освирквали. Напротив. И знаете ли какво ми казват: “Ти направи добро за Франция. Направи най-доброто и ще ти бъдем благодарни винаги!”. Защото след този двубой французите се взеха в ръце. Загубата им подейства като червена лампичка, като сигнал, че нещата не са добре и че трябва спешно да се предприемат мерки. Те ги предприеха и видяхте какви бяха резултатите. Още на следващото световно първенство Франция стана шампион, а после – през 2000 година ликуваха и като европейски шампиони. И през 2018 отново са световни шампиони. И те помнят “Парк де Пренс” с добро, защото тази ужасяваща и кошмарна за тях загуба постави началото на тяхното възкръсване, довело до две световни и европейска титла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Тото