Емил Радев: До края на годината ЕП ще приеме директивата за несъстоятелността

Евродепутатът представи книгата си „Оздравителният план”

До края на годината се очаква Европейският парламент да приеме директивата, свързана с несъстоятелността, станала по-популярна като директивата на втория шанс, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев при представянето на първата си книга „Оздравителният план” на официалната премиера във Варна. Като член на правната комисия в ЕП той е вносител на предложението за потребителската несъстоятелност, т.е. несъстоятелността за физически лица. Феноменът „вечен длъжник” е останал единствено у нас и темата е важна за България, посочи Радев.

Книгата му „Оздравителният план” е резултат на тригодишен труд, 20-годишен опит като адвокат и работа по над 200 дела по несъстоятелност, сред които най-емблематично си остава това, свързано с Варненската корабостроителница.

Имах редкия шанс да работя по знакови производства, а също и да участвам в промените по Търговския закон като депутат в 41 НС", каза Радев, който вече е защитил докторска степен по право.

Евродепутатът изказа благодарност към всички адвокати и магистрати, с които е работил и от които е научил много през годините, а сред тях на премиерата бяха председателите на Апелативния съд Ванухи Аракелян и на Окръжния съд във Варна Марин Маринов, както и председателят на ОбС и юрист Тодор Балабанов.

„Книгата на Емил Радев предлага първото и засега единствено у нас цялостно изследване на правната природа на оздравителния план в процедурата по несъстоятелност, която е уредена в Търговския закон. Изследването е умело съчетание между научна прецизност и практически подход, но в него ясно личи и опитът на юрист с европейски кръгозор”, изтъкна Нели Маданска, преподавател по търговско право с научни трудове в областта на производството по несъстоятелност и доказан професионалист с дългогодишен юридически стаж, включително и в Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт и Националния институт на правосъдието.

Събитието беше организирано в Регионална библиотека „Пенчо Славейков” в навечерието на 16 април –Денят на конституцията и професионален празник на юристите.Книгата си в три екземпляра подари на "Пенчо Славейков" Емил Радев, който от 2014 г. е посланик на българските библиотеки в ЕП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България