Е-цигари или IQOS – открийте разликите

Да пуша или да не пуша? За непушачите около мен отговорът е ясен. Откажи се. Ако не можеш сам, пробвай всякакви трикове – дъвчи дъвки, слагай си лепенки, медитирай, чети книги, ходи на йога, пътувай... Само че не е толкова лесно, колкото звучи.

В интернет има многобройни поучителни истории за отказване на тютюнопушенето – за да утоли жаждата за цигара, един пил вода, друг хапвал шоколад, трети скачал на въже, четвърти косял градината, пети пускал монети в касичка и така нататък. Подрязването на цигарите, криенето на кутиите, пъхането на молив или сламка между пръстите също се подават от торбата със съвети, но... понякога просто не се получава.

Все повече хора търсят алтернативи. В съвременния технологичен свят съществуват достатъчно възможности – ако не за тотално спиране на цигарите, то поне за повече контрол и ограничаване на вредите. Да, старият начин на пушене – с миризмата по дрехите, с пожълтяването на пръстите, със сутрешната кашлица– ще си отиде, така както си отидоха видеокасетите, телевизорите без дистанционно и телефоните с шайба.

Електронните цигари

Електронните цигари бяха бързо разпознати като заместил на конвенционалните цигарени продукти. Тези устройства на практика нагряват капсули, пълни с никотинова течност, която се превръща в пара. Затова се наричат още изпарители. Така пушачът получава определено количество никотин, издишвайки аерозол без тежкия мирис на обичайния тютюнев дим. Е-цигарите се представят като алтернатива на пушенето, тъй като не образуват най-вредните за човека вещества, в това число катрани, токсини и други канцерогенни вещества.

Вече се предлагат различни видове капсули, консумативи и модели на е-цигарите. Сред разнообразието от вкусове има и безникотинови пълнители. Електронните цигари могат да се ползват по-дълго от „една цигара време“, поради което при тях се наблюдава т.нар. никотиново плато. Иначе казано – продължителността на употребата на тези бездимни изделия варира според индивидуалните предпочитания.

Принципът им на работа е нагряване на никотинова течност, а не на тютюн. Затова е важно от кой производител купувате е-цигарата, течностите и пълнителите към нея, за да сте сигурни, че са спазени стандартите за качество.

Устройства за нагряване на тютюн (IQOS, glo и други)

Тези устройства нагряват истински тютюн, пресъздавайки по-точно процеса на пушене, приближавайки се повече като усещане до традиционното пушене, в сравнение с е-цигарите. Най-популярното сред тях – IQOS осигурява 6-7 минутна употреба и насища потребителя така, както обикновена цигара, но с по-малко вредни вещества и без катраните на дима от цигарата.

Разликата с електронните цигари е, че усещането при вдишванията е по-осезаемо, а вкусът е на истински тютюн. IQOS нагрява специалния тютюн до много по-ниска температура от тази на върха на цигарата и това води до отделяне на по-малко вредни вещества. Няма дим и пепел, а миризмата се разсейва много по-бързо от тази на цигарите.

Устройствата с нагряване са подплатени със солидни научни данни като наскоро най-строгият регулатор в света - Американската агенция по храни и лекарства разреши продажбата на IQOS в САЩ с мотива, че продуктът може да има роля в опазването на общественото зраве като по-малко рискова алтернатива на цигарите.

Не трябва да забравяме, обаче, че всички никотинови продукти - от е-цигарите до продуктуте с нагряване не са безрискови.

И електронните цигари, и IQOS не са безрискови. Затова най-добрият избор е никога да не пропушвате или да се откажете от вредния навик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии