Жертвите на трафик на хора се увеличават

Кампания срещу робския труд във Варна достигна до 3000 младежи

Жертвите на трафик на хора в България се увеличават. Това сочат данни на Върховната касационна прокуратура, съобщи Димитър Василев, секретар на местната комисия за борба с трафика на хора във Варна. Само за първите три месеца на тази година пострадалите са 266 души. 85% са жени, повечето от които са експлоатирани като проститутки. Във Варненско по данни на МВР тези случаи също се увеличават, но от миналата година се наблюдава и тенденция за ръст на самопредлагането за сметка на принудителното извеждане на момичета в чужбина за разврат, уточни Василев. Според отчета на ВКП от януари до март в цялата страна са регистрирани 50 непълнолетни и трима малолетни жертви на трафик на хора.

Експлоатираните деца са с 14 повече, отколкото през 2017 г. Най-много обаче се увеличават случаите на трафик на пълнолетни с цел принудителен труд, които от началото на 2018 г. са 39 при 31 за цялата 2016 г.

"Жертвите са предимно млади и безработни. Притиснати в ъгъла, те гледат само каква заплата им се предлага, като често не обръщат внимание на липсата на трудов договор и осигуровки", поясни Петя Атанасова, председател на сдружение "Младежка инициатива за устойчиво развитие".

Тя онагледи ситуацията с данни от експеримент на Асоциация "Анимус", откъдето разпространили мнима оферта, че набират за Дания рибари, които да вадят зелен хайвер. Без да проверят валидността на предложението, молби подали над 120 кандидати, част от които били с високо образование. За да повиши критичността сред младите при избор на работа, сдружението съвместно със студентските съвети във Варна, Бюрото по труда и КТ "Подкрепа" е провело дебютна кампания "Робски труд NO".

"От април досега достигнахме до над 3000 младежи от 19 до 29 г., които са най-уязвимата възрастова група за трудова експлоатация. Надяваме се финансираната от общинската дирекция "Превенции" кампания да стане ежегодна", добави Атанасова. Според нея ръстът на идентифицираните жертви на трафик у нас се дължи и на подобрения синхрон между институциите. Варна е сред добрите примери в страната. След бум в трафика на бременни за продажба на новородените им зад граница през 2009 г., от няколко години в региона няма нито един такъв случай, докато в страната за първото тримесечие са отчетени 34.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България