Залесяват 1800 дка нови гори в Северозапада

Близо 1800 дка ще бъдат засадени с нови дървета тази година на територията на Северозападна България, съобщиха от Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в Берковица. През пролетта ще бъдат залесени 418 дка, а есента – още 1 378 дка.

Залесените площи през следващите месеци ще са със 122 дка повече в сравнение с 2018г. Освен със създаване на нови зелени масиви горските инспектори усилено са заети и с опазването на горските територии - извършват проверки на обекти за добив на дървесина, превозни средства и предприятия за преработка и продажба на дървен материал, заявиха от дирекцията.

През последните три месеца служителите на РДГ – Берковица, са съставили 129 акта за нарушения, задържали са 238 куб.м. дърва, 9 автомобила на бракониери, 10 коне и 15 бензиномоторни триона. В сравнение със същия период на миналата година има многократно повишение на резултатите от контролната дейност – само задържани бракониерски трупи са 10 пъти повече, отбелязаха експертите. За традиционната Седмица на гората в дирекцията в Берковица и горския разсадник „Ашиклар” ще се проведат дни на отворените врати.

Лесовъдите ще запознаят ученици и граждани с работата си, ще представят защитените територии в Северозапада и дейностите за поддържане и опазване на биологичното разнообразие в парка „Врачански Балкан”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони