Зам.-министър Евгени Стоянов: Ако едно дете е задържано, то не е послушно и добро

Евгени Стоянов

 

Ако едно дете е задържано, това не е дете, което е послушно и добро. Това дете е с мярка за неотклонение „задържане по стража”. Тя се взема в изключителни случаи при тежки престъпления. Това коментира заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов по БТВ относно ветото на президента за промените в Наказателния кодекс. С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице.

„Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа”, посочи в мотивите си държавният глава.

При спазване интереса на детето сме предвидили незабавно да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето, каза зам.-министърът.

Сред мотивите на президента за налагане на вето е и фактът, че не е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването.

„В директивата на ЕС е посочено, че се препоръчва на държавите да не е водещ критерий изключително видът и тежестта на престъплението, тоест ние го тълкуваме да не бъде водещ кръгът от престъпленията”, отбеляза Евгени Стоянов.

„Няма как да убедим ЕК, че когато ние лимитираме кръга на лицата, които се уведомяват, а именно семейство и работодател, сме изпълнили изискванията на директивата. Тя точно това установява – да се уведоми когото пожелае задържаният”, каза още зам.-министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право