Зам.-министър Жени Начева: Децата няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването

Ще има ръст на разходите за онкомедикаменти спрямо миналата година, обяви шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев

Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по един безпрецедентно консенсусен начин. За първи път от години насам промените, които са внесени са съгласувани с НЗОК, министерството и съсловните организации. Това отчете на пресконференция заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

„От гледна точка на прозрачността, НЗОК е най-публично управляваната институция“, обяви тя. „Бюджетът се приема от НС, числата са ясни“, коментира Начева.

От следващата година НЗОК ще разполага с разходна част от 4.3 млрд. лева или с 490 млн. лева повече спрямо тази година. „Считаме, че сме намерили най-добрия баланс, който да подобри здравния статус на населението за средствата, които плаща Касата“, категорична е Начева.

Заместник-министърът отбеляза, че паралелно с дебата за средствата, усилено се работи по промени в законодателството. Сред спешните текстове е политиката за донорството, която от догодина преминава към нова агенция; лечението на пациентите в чужбина ще се заплаща от Касата.

"Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина", обяви Жени Начева.

Допълнително се разширяват правомощията на НЗОК, която вече ще проследява как се извършват разплащанията. За първи път МЗ започва разработване на правила за добра медицинска практика заедно със съсловните организации. Сред тях са критерии за отношение между медици и пациенти.

„Заявили сме, че ще положим усилия за всички специалности да има медицински стандарти. Предложението ни е това да стане с обща наредба, за да имаме гаранция, че един стандарт няма да стане факт 3 месеца след друг“, заяви зам.-министърът. „Ще има ясно определени количествени стандарти за всички специалности, с брой специалисти и нива на компетентност“, каза още Жени Начева.

„Към момента политиките, които чувате са напълно подкрепени, имаме база, върху която да се сключат и продължат промените. Те означават едно нещо - разходването на средствата ще бъдат използвани по най-рационалният начин, отбеляза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

„Като общество отделяме най-малък процент средства за медицинска помощ. Когато отделяш десет пъти по-малко средства спрямо други държави, нормално е да очакваш и по-ниско качество. А това на практика не е така“, смята той.

Като най-проблемни сектори, по които се работи са лекарствената политика, медицинските изделия, лечението в чужбина. „Сигурно е едно обаче едно – ще се прекъсне порочната практика да се изпраща пациент в чужбина без предварително да се знае колко ще струва“, категоричен е управителят. Коментарът му е по повод статистика от 2017 г., че 127 от 247 пациенти са изпратени от Фонда за лечение в чужбина без оферта за лечение в чужбина. Цената е идвала впоследствие. Въпреки това НЗОК е плащала сумите.

Спрямо миналата година ще има ръст на разходите за онкомедикаменти от около 20 млн. лева, около 5,5%. Компаниите го приемат като обективен спрямо други европейски държави, обяви д-р Дечо Дечев.

„Лекарствата през следващата година ще бъдат разделени на три групи - за домашно лечение, по протоколи и онкомедикаментите“, обясни той. „Онкомедикаментите са отделени в различна група, защото се заплащат от Касата по различен начин“, уточни Дечо Дечев.

„Касата гарантира, че отстъпките по договорите няма да бъдат по-лоши спрямо 2018 година“, заяви управителят на НЗОК. „Очаква се ръстът да бъде главно в онкомедикаментите. Интересът на фирмите в тази част е обективен и ясен“, посочи той и допълни, че ако има преразход, той ще се поема от компаниите.

Подавани са редица сигнали, свързани с работата на Фонда за лечение на деца. Неслучайно толкова много са директорите в отделните години, каза Жени Начева в отговор на въпрос подавани ли са сигнали до компетентни органи относно работата на Фонда за лечение на деца.

„Екипът на Касата е изключително компетентен, обработвайки цялата информация, свързана с издаване и обработка на формулярите. Няма никакво напрежение“, заяви тя. „Ще има преходен период, в който ще се осигури плавен преход между Фонда за лечение на деца и НЗОК“, коментира Жени Начева.

„За предишни периоди не мога да говоря, само за периода, в който съм бил аз. Екипът, който работи в отдела за лечение в чужбина си върши работата перфектно по протокол. След като е дошло решение на Съвета за даден пациент, Касата е изпълнила ангажимента си“, заяви д-р Дечо Дечев. „Нормално е, когато изпращаш някой за лечение предварително да знаеш колко ще струва то“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България