Запазват се всички елементи в парк „Митрополит Методий Кусев”

Гарантирам, че всички елементи в парк „Митрополит Методий Кусев” ще бъдат запазени след изпълнението на проекта за ремонт и реконструкция. Това заяви на пресконференция кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

„Никой самоцелно няма да отсече дърво, или да преместим каменните плочи по вили, каквито коментари има в социалните медии. Паркът на Стара Загора, известен като Аязмото, не изглежда добре сега, защото реално е строителна площадка. Това не е повод всичко, което се прави там да се посреща с негативизъм и остри коментари и манипулации” – коментира кметът.

„Няма нито едно отсечено живо дърво. За отстраняването на всяко едно от тях комисия от 5 – 6 експерти дава становище” – категоричен е ландшафтният архитект Корнелия Матарова. Тя добави, че няма да има изграждане на нови детски и спортни площадки, а само възстановяване на сега съществуващите.

„Има извадени каменни плочи, защото се прокарва ел. инсталация и водопроводи. След това всичко ще бъде възстановено в същия автентичен вид. Всичко, което се извършва по проекта е съгласувано с Националния институт по недвижимо културно наследство” – заяви проектантът арх. Петър Киряков.

Парк „Митрополит Методий Кусев” не е ремонтиран от десетилетия и старозагорци трябва да проявят няколко месеца спокойствие и търпение, е мнението и на Камарата на архитектите в Стара Загора, изразено от арх. Иван Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони