Застреляха журналист в Мексико

Мексикански журналист беше убит вчера в щат Кинтана Роо, в деня преди в страната да бъдат произведени президентски избори, предаде Ройтерс.

Хосе Гуадалупе Чан е бил убит в село Сабан, в окръг Хосе Мария Морелос, съобщиха местните власти. Според местни медии, той е бил застрелян в бар, около 22 ч. местно време в петък (3 ч. сутринта вчера по Гринуич).

"Осъждаме този инцидент и призоваваме прокуратурата да разследва случая", се казва в изявлението на местните власти, които обещават да гарантират мирното протичане на изборите днес.

Мексико е една от най-опасните страни в света за журналистите. От 1992 г. насам в страната са било убити 45 представители на медиите. Щат Кинтана Роо беше един от най-безопасните, пълен с туристи и карибски курорти, отбелязва Ройтерс. Сигурността обаче се влоши рязко през последните години поради сблъсъка между банди, борещи се за доходоносните наркопазари.

Изморени от корупцията и насилието, мексиканците излизат днес на президентски избори, като фаворит е анти-системния ляв политик Мануел Лопес Обрадор.

Водейки с повече от 20 пункта в социологическите проучвания, с остър език, сребристокосия политик успешно използва гнева на гласоподавателите от безкрайната серия от корупционни скандали и ужасяващо насилие – над 25 000 убийства през миналата година, подхранвани от наркокартелите в страната, посочва АФП.

Много избиратели са отблъснати от двете партии, управлявали Мексико в продължение на почти столетие: управляващата Институционо-революционна партия (PRI) и консервативната партия за национално действие (PAN).

Социолозите от Oraculus дават на Мануел Лопес Обрадор 48,1% от гласовете в деня на изборите, до 26,1% за бившия председател на Конгреса Рикардо Аная от PAN, 20,8% за кандидата за PRI Хосе Антонио Меaде и 5% за независимия кандидат Хайме Родригес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка