Затвор и 450 млн. евро глоба за шестима моряци от кокаиновия кораб "Св. Николай"

Петима офицери и един моряк от екипажа на българския кораб "Св. Николай", заловен на 13 август 2012 г. край Испания с 2,7 тона кокаин на борда, бяха признати за виновни от Касационния наказателен съд в Испания.

Решението е окончателно. След направени частични самопризнания капитанът Иван Станчев е осъден на 9 г. и половина затвор. Тримата му помощници и главният механик получиха 10 г. затвор, а рулевият - 6 г. и половина.

Шестимата са осъдени солидарно да платят рекордна глоба от 450 млн. евро, която ги превръща на практика във вечни длъжници, коментира пред "Труд" адвокат Владимир Владимиров, един от защитниците на българите в проточилия се 5 г. мегапроцес.

По него първоначално бяха обвинени всички 21 членове на екипажа и още 10 испанци и колумбийци.

Един от нашенците - мотористът Боян Боев, не дочака делото, защото почина от инфаркт. Миналото лято всички останали българи бяха признати за виновни от съд в Мадрид и получиха ефективни присъди от 6 до 10 г.

Касационните магистрати обаче оправдаха 14 от моряците, което е известен успех, уточни адвокат Владимиров. Той изрази съжаление, че съдът не е взел под внимание очевидното погазване на редица международни конвенции при ареста на "Св. Николай". Корабът бе взет на абордаж при зрелищна операция "Спартан" в международни води и без съгласието на България, под чийто флаг плаваше. У нас по случая също бе образувано разследване, но то бе прекратено, без да бъде обвинен собственикът на плавателния съд Дойчин Дойчев, припомни адвокат Владимиров.

Според него осъдените моряци ще излязат на свобода предсрочно, тъй като са работили в затвора и това ще намали престоя им зад решетките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България