Затягат мерките срещу финансирането на тероризма

Намаляват прага за предплатените карти от 250 на 150 евро

За първи път виртуалните валути ще бъдат обхванати от европейско законодателство за борба срещу изпирането на пари. Това заяви дебат относно приемането на Петата директива за борба срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ. Евродепутатът, който е докладчик от страна на ЕНП по досието, подчерта, че директивата осъвременява европейското законодателство в крак с нови технологични развития, които позволяват на престъпници и терористи да финансират своите дейности.

„Така вече обменните платформи между виртуални и фиатни валути, както и портфейлите за виртуални валути, ще трябва да бъдат регистрирани, както и да извършват проверки на клиентите, премахвайки анонимността, досега асоциирана с тях.“, каза Радев. По думите му въвеждането на определение на виртуални валути също осъвременява европейското законодателство.

Емил Радев приветства още намаляването прага за идентифициране на държателите на предплатени карти от 250 на 150 евро, което според него е станало особено наложително, имайки предвид използването на този вид карти за наемане на колата, с която са избягали извършителите на атентатите в Париж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България