За вредата от некомпетентната журналистика

Факсимилета от “24 часа” (понеделник, 2.12.2019) от новината, потвърждаваща пълната некомпетентност на журналистиката и препоръката на главния редактор за ползата от компетентната журналистика.

Представяно за “неизвестно” стихотворение на Вапцаров се оказа познатото “Хроника”

Еуфорични съобщения за “откритието” на неизвестно стихотворение от Никола Вапцаров потекоха от някои медии през уикенда.

“При почистване в сградата на бившата дирекция на полицията на Лъвов мост пред БНР са били намерени три неизвестни досега стихотворения и едно есе на Никола Вапцаров. Това съобщава пред БНР племенницата на поета Мая Вапцарова.”

Най-радостна заблуда бликаше от “24 часа”.

“Първо в “24 часа” вижте неизвестно стихотворение на Вапцаров” бе гръмкото заглавие във всекидневника. “Тя (Мая Вапцарова, бел. ред.) бе любезна да го предостави специално за читателите на “24 часа”, се казва в публикацията от понеделник, 2 декември.

БНТ също яхна гребена на фалшивата новина: “Това е едно силно, зряло стихотворение... Аз лично виждам препратки към шедьовъра “История”, каза в сутрешния блок на Националната телевизия Катя Зографова, литературен критик и автор на книгата “Никола Вапцаров: Преоткриване”.

“Това са нови бележки, които не са издавани. За мен това е невероятна сила, че Вапцаров пише тези стихове на ръка”, каза пък Мая Вапцарова пред сп. Клуб Z.

Компетентната журналистика е хубаво нещо, но е за компетентни хора. Освен това тя не трябва никога да губи най-важното нещо в този занаят - връзката с действителността.

На точно обратното, уви, станахме очевидци около събитията с уж “новооткритите” стихотворения на Никола Вапцаров.

“Журналистите трябва да разбират смисъла на фактите и явленията и да ги съобщават по начин, който ги прави още по-ясни. Това са смисълът и величието на свободната журналистика. Но освен свободна журналистиката трябва и да е грамотна” - това са тезиси на колегата Зюмбюлев, обнародвани в броя на в. “24 часа” от понеделник, 2 декември.

За огромно съжаление в същия този брой на вестника “за новините, каквито са”, е именно текстът с гръмкото заглавие “Откриха три неизвестни стихотворения на Вапцаров, първото вече е разчетено.”

Всъщност точно това стихотворение, обявено от “24 часа” за неизвестна творба на Никола Вапцаров, е част от добре познатото “Хроника”, публикувано нееднократно в книги и онлайн издания.

“Странно е как никой не е проверил или просто не се е сетил, че уж “неизвестната” творба е всъщност твърде известна работа на поета”, каза литературният критик Йордан Каменов пред “Труд”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари