За да отслабнете след 50-годишна възраст, намалете порциите

Професионалният диетолог Мануел Вилакорта работи с клиенти от всяка възраст, но за тези над 50 години, има специални препоръки, които биха изненадали много хора.

"Всяка калория се брои след 50-те. Проблемът е, че продължаваме да се храним сякаш сме на 25 години. На всеки 10 години, метаболизмът се забавя с 5 до 8%. За да отслабнем, трябва да се приспособим към забавящия се метаболизъм", споделя Мануел.

Друго важно правило, което често се пренебрегва, е връзката между здравословните храни и загубата на килограми. 

"Някои хора ми казват, че не приемат пържени, мазни и вредни храни, а залагат на органичните сьомга и зехтин, но въпреки това не отслабват. Разберете, че може да качите килограми с такъв режим на хранене", обяснява диетологът и допълва: 

"Порцията си е порция, независимо дали е бял или кафяв ориз. Факт е, че кафявият ориз е по-добър източник на фибри, но той няма да помогне в борбата с килограмите, ако не промените порцията му. Независимо колко био, безглутенова, екологично чиста и т.н. е една храна, важно е какво количество от нея приемате".

Ето и няколко полезни съвета от Мануел за хората на и над 50 години, опитващи се да отслабнат:

Закусвайте максимум един час след като сте се събудили. Така ще контролирате хормоните и глада през целия ден.

Не пропускайте хранения. Старайте се да хапвате нещо малко на всеки 3-4 часа, за да не прегладнеете и съответно прекалите със следващото ястие.

Комбинирайте въглехидрати и протеин във всяко хранене. По този начин ще си набавите всички необходими на организма ви елементи, за да се чувствате сити и енергични. (Допълнителен съвет: За обяд хапнете салата с пиле/риба, като добавите и киноа, леща или кафяв ориз. Завършете храненето с ябълка).

Не вечеряйте 90 минути преди лягане. Вместо да смятате колко трябва да ядете на вечеря според храната, която сте приели през целия ден, просто се постарайте час и половина преди сън да спрете да се храните, за да има време организмът ви да преработи всичко.

Пийте вода. Независимо колко пъти сте го чували, пиенето на вода ви помага да сте по-енергични, да забързате метаболизма си, да горите мазнини и т.н. Може да приемате чайове и фрешове, но водата е най-важна, особено ако искате да отслабнете. Забравете за правилото "8 чаши на ден", но не забравяйте да пиете вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл