За Мара и за Комара

Ще преброят комарите за 1,5 млн. лв., но как ще отделят мъжките от женските?

Преброиха делфините в Черно море, преброиха язовците, дърдавците, невестулките и мушитрънчетата, сега пък ще броят комарите покрай Дунава. Не безплатно, разбира се! Броенето на комари обаче е тънка работа, не всеки я може. И затова Асоциацията на дунавските общини е предвидила обществена поръчка и нахалните малки кръвопийчета ще бъдат преброени за около един милион лева.

А, че делото е човеколюбиво, за това спор няма! Кой от нас не се е чесал стръвно след ухапване от комар. Впрочем правилно е да се каже „от комарка“, защото, всеизвестно е – хапят женските от този вид, а мъжките кротичко се хранят с растителни сокове.

Та ето оттук, според мен, се поява главният проблем за преброителите. Те, че ще ги преброят, ще ги преброят, за един милион кой няма да ги преброи, но дали при броенето, ще могат да отделят мъжките от женските? Като нищо може да стане грешка.

Всъщност, да оставим майтапчийските разсъждения и да погледнем на въпроса по-сериозно.

Че има проблем с комарите край Дунава, има! Така е. Но Асоциацията на дунавските общини не можеше ли да обяви обществена поръчка за унищожаването им, вместо да ги води на отчет? Не съм специалист, но разсъждавайки като пълен лаик си мисля, че е по-евтино да се изтрепят досадните насекоми, вместо първо да ги броим, пък после да мислим как да се отървем от тях.

И второ – чудя се дали дунавските общини са се справили с всички други свои проблеми, примерно в здравеопазването, в образованието, в социалната сфера, дали са се преборили с безработицата, дали са помислили за чистотата на тихия бял Дунав, та са се заели с таксацията, казано по ловджийски, на комарите? Всичката Мара втасала, нали?

Ако не съм прав, опровергайте ме!

P.S. Този текст е писан и излъчен по БНР преди една година. Сега пак ще броят комарите, пак по инициатива на дунавските общини. Но този път акцията ще струва не един милион, а милион и половина. Кой казва, че нямало нищо ново под слънцето?! Ето, че има!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари