Зелена далавера за 11,5 млн. лв отива в прокуратурата

Обжалват обществената поръчка пред ВАС

Поискаха и оставката на директора на Изпълнителната агенция по околна среда

Сигнал до Върховната прокуратура подготвят от ПК „Екогласност” заради скандалната обществена поръчка за 11,5 милиона лева, обявена от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към екоминистерството.

В същото време от Националната асоциация “Българско Черноморие” разпространиха искане за оставката на Ваня Григорова, която оглавява ИАОС.

Действията на политическата формация и неправителствената организация са предприели след разследването на “Труд”, публикувано в началото на седмицата.

Тогава вестникът изнесе факти как под прикритието на националната трагедия в Хитрино ИАОС е решила да прокара наново поръчката на стойност 11,5 млн лв. за научни изследвания и теренни проучвания на местообитанията у нас. Тя бе прекратена в края на август, но сега излиза при абсолютно същите условия, направени така, че победителят е предрешен - организациите от коалицията “За да остане природа в България”.

Така наречените зелени трябва да изпълнят заданието срещу огромната сума, след което информацията да отиде в Еврокомисията, Там ще установят две неща. Първо - достатъчна ли е площта на мрежата “Натура 2000” в България или тя следва да бъде увеличена? Второ - колко лошо е състоянието на видовете и местообитанията в страната и какви допълнителни ограничения и забрани да бъдат въведени.

Председателят на ПК “Екогласност” Емил Георгиев заяви пред “Труд”, че в момента юристите на формацията подготвят сигнала до главния прокурор.

“Освен това ще обжалваме обществената поръчка пред Върховния административен съд”, допълни Георгиев.

В позицията на Националната асоциация “Българско Черноморие” (НАБЧ) определиха случая като недопустим и настояха за оставката на Ваня Григорова.

“От раздадените до момента десетки милиони евро за броене по критерии на агенцията, ръководена от г-жа Григорова, ефектът е - природата и животните в нея са в същото много добро състояние в сравнение с периода, преди да започнат да ги броят, но хора в тези зони почти не са останали или ако са останали, са на прага на бедността или под този праг”, пишат от НАБЧ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България