Зони на греха и на спокойствието в курортите

Националните курорти ще могат да бъдат разделяни на зони за парти и такива за семеен отдих.

Правят национален регистър на атракциите и фестивалите

Отпадат документи и изисквания

Парти зони или такива за семейна почивка ще бъдат обособени в родните курорти. Това става възможно с промени в Закона за туризма, които бяха одобрени вчера от правителството. Кои зони какви туристи ще приемат приоритетно ще зависи от решението на общинските съвети, на чиято територия се намират курортите. Така например южната част на Слънчев бряг може да бъде обособена като такава за парти, а северната за семеен отдих, като ограниченията за шума в двете зони да са различни. Освен това с промените в нормативния акт се уреждат и правилата, по които ще се развиват националните курорти.

Ще бъде създаден и Национален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития. Целта е да се определят атракциите, които биха привлекли туристи и задълженията на техните стопани или организатори, така че да бъдат опазени. Редът по който това ще се случва ще бъде регулиран в специална наредба към Закона за туризма.

Промените в нормативния акт целят и намаляване на административната тежест за бизнеса. Затова се оптимизират процедурите за регистрация на туроператори и туристически агенти и се облекчава реда за получаване на временно разрешение за категоризация на хотели и други туристически места за настаняване.

Ски учителите вече няма да държат изпит пред Министерство на туризма, за да могат да упражняват професията си.

Ще се вдигне и санкцията за повторно нарушение на правилата на закона, като се очаква мярката да има възпиращ ефект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм