Иван Гешев за акциите в Перник и София: Разследваме водната криза и вноса на отпадъци

Снимка: Архив

До утрешния ден трябва да бъдат разпитани над 30 души, каза главният прокурор

На територията на Перник и София се провежда разследване на престъпления, касаещи водната криза в Перник. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев, който е на място в града.

"Делото е под наблюдение на специализираната прокуратура. Освен действия по разследването, разпити на свидетели, претърсвания се провеждат и в МОСВ", уточни той.

По думите му, това дали има задържани за 24 часа, ще ясно до края на деня. "Проверява се дали има източване на язовира в Перник. Проверява се и ремонтът на язовирната стена. В момента няма данни за престъпления. Но това също е обект на досъдебното производство", уточни Иван Гешев.

Главният прокурор каза още, че аналогична проверка, включваща претърсване и изземване, тече към момента в Министерството на околната среда и водите. Освен това, в министерството служители на ДАНС и МВР извършват действия във връзка с разпоредена от Гешев проверка, отнасяща се до различните режими по вноса на боклук, основно от Италия, на територията на нашата страна.

До утрешния ден трябва да бъдат разпитани над 30 души, добави Иван Гешев. Той коментира, че положението в Перник е трагично заради водния режим. "Видях каква е ситуацията в сградата на прокуратурата. Положението е трагично, а най-вероятно е такова и в целия град", каза главният прокурор.

"Занимаваме се с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило. Този проблем не е резултат само от престъпления, а е комплексен", отбеляза още Иван Гешев.

Главният прокурор отбеляза, че не е уведомявал премиера Бойко Борисов за спецакцията. „Не ми е работа да го уведомявам. Най-вероятно той е запознат“, допълни още Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България