Иван Иванов - ТОКостовистът

Комисията за енергийно и водно регулиране е създадена с Постановление 181 на Министерския съвет през 1999 г.Тогава се е наричала Държавна комисия за енергийно регулиране (ДКЕР).

През 2015 г. ДКЕВР е преименувана на КЕВР - Комисия за енергийно и водно регулиране. Точно тогава начело на нея е поставен Иван Иванов, четири мандата депутат от ДСБ – партията на Иван Костов.

Навремето всички знаеха кой е Чичко Филипов – четеше новините по телевизията. Ако попитате обаче днес кой е Чичко „Ток, парно и вода”, ще получите разнопосочни отговори. Чичкото, от когото зависят цените на тока, парното и водата от повече от три години се нарича Иван Иванов.

Сегашният председател на енергийния регулатор е в светлината на прожекторите поне два пъти годишно – когато ръководеният от него орган определя (одобрява) цените за населението на тези няколко жизненоважни източници на нормален битов комфорт. И на оцеляване за поне една трета от домакинствата. Представете си каква власт е концентрирана в КЕВР. Както се казва – и ножът , и сиренето са в ръцете й.

Ето какво има право да прави комисията - тя има правомощия по издаването на лицензи за производство, пренос, разпределение и търговия с електрическа и топлинна енергия; контролира механизмите за ценообразуване на електроенергията в договорите за дългосрочното й изкупуване между производителите и обществения доставчик НЕК; приема правила за търговия с електрическа енергия и с природен газ, както и технически правила за съответните мрежи и системи. КЕВР има правомощия по регулиране на дейността на независимите оператори на електроснабдителната мрежа (ЕСО) и на газопреносните мрежи, както и на дейностите в областта на водоснабдяването и канализацията.

Иван Иванов тези дни наложи решение на комисията водата да поскъпне драстично в 14 области в страната. И така да се опита да излъже Европейската комисия в Брюксел, осчетоводявайки загубите на водните дружества и да ги превърне в изкуствена печалба с цената на много по-солени сметки за хората в половин България. Основателно последваха протести. Но кой стои над комисията и застрахована ли е тя от политическо влияние, от лобизъм в полза на доставчиците на вода, ток, газ, парно?

Сегашната комисия, избрана от парламента през 2015 г., сега няма никакво представителство в Народното събрание. Неслучайно лидерът на “Атака” Волен Сидеров обяви, че ще поиска смяната й преди изтичане на мандата с мотив, че членовете й са от квотата на опозицията (ДСБ и Реформаторски блок) и могат с решенията си да съборят правителството, когато си пожелаят. Иванов е костовист, отсече Сидеров и обеща да внесе още на 11 януари промени в Закона за енергетиката. За да може КЕВР да мине под шапката на Министерския съвет, а не на подчинение на Народното събрание, както е сега.

Замисля се също съставът на регулатора да бъде намален от 9 на 7 души, а мандатът да не е пет, а три години.

Лобира за цената на водата още през 2007 година

През 2007 година Иван Иванов е главен секретар на “Софийска вода”. Тогава той е особено активен, за да наложи увеличение на цената на водата за столичани. Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов обаче го контрира, че цената на водата в столицата трябва да бъде “поносима”. “Софийска вода” се компрометира пред гражданите на София, тъй като инвестициите, които прави дружеството, не са достатъчни. Ако “Софийска вода” не изпълнява задълженията си, ние трябва да бием тревога – дори да намалим цената на водата, казва Шушулов.

Иван Иванов настоява, че ако се запази цена на водата в столицата от 0,80 лева, “Софийска вода” може да инвестира само 8-10 милиона лева годишно. За сведение - сега в София цената на водата е 2,35 лв. за кубик.

ЗА НЕГО

Дали му подшушват цената на водата

Как да съм сигурен, че на председателя на КЕВР някой не му подшушва за цената на водата, например? Едно повишение на цена или на тока така бързо може да срине управлението, както нищо друго. Този въпрос ще го поставя още в близките дни, защото за мен той е по-важен, отколкото лифта, плажовете или дискотеките.

Волен Сидеров,

лидер на “Атака” и съпредседател на Обединените патриоти

Прекалява с популизма

Иван Иванов прекалява с популизма, скаран е с математиката, но не е добър манипулатор. Нека този господин да не забравя, че той през целия си живот камък върху камък не е сложил. През всички години, през които е бил депутат, а сега и като председател на КЕВР, неговите заплати се плащат от тези, които създават брутния вътрешен продукт, а това е българският бизнес, който внася данъци в държавния бюджет. Неговите популистки изказвания миришат много на комунизъм. Той явно започва да си спомня годините, в които е бил комсомолски секретар.

Кирил Домусчиев,

председател на КРИБ

Чии интереси защитава

Но ние питаме – чии интереси защитава г-н Иванов? На тези, които крадат, разхищават и грабят и на които той сега казва: Спокойно, сметката е уредена, ще я плати българската индустрия. Вие си продължавайте по старому.

Васил Велев,

председател на Асоциацията

на индустриалния капитал

Няма зависимости

Гледали сме подходящ човек за този пост, който да върви към реформите, които сме обещали на хората. За нас е важно КВЕР да реши забатачени с години проблеми в енергетиката и това може да направят хора, които нямат зависимости.

Мартин Димитров, Реформаторски блок,

при избора на Иванов за председател на КЕВР през 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети