Ивелин Попов - Футболистът на годината

Играчи като Димитър Якимов, Наско Сираков, Пламен Гетов, Божидар Искренов, Йордан Лечков и Чавдар Цветков трябва да завиждат на Ивелин Попов. За разлика от Попето те никога не са триумфирали в анкетата за Футболист №1 на България.

А Ивелин Попов вече има цели три отличия поред! Короната за играч на годината загуби тежест, което е тъжно. Все пак трябва да се награди някого и Попето го заслужава. Макар да е със статут на резерва, е единственият българин шампион в голямо първенство.

С третото си отличие нападателят на „Спартак“ (Москва) се нареди до Христо Бонев, който също може да се похвали с три приза в анкетата. Пред тях остават само Димитър Бербатов - 7 и Христо Стоичков - 5. Попето триумфира за трети път и то с огромна преднина - цели 104 точки пред втория Мартин Камбуров.

30-годишният национал обаче не впечатлява със статистика през календарната 2017 година. Попов няма нито един гол за клубния си отбор, въпреки че е нападател. През пролетта когато „Спартак“ триумфира с титлата, юношата на „Септември“ (София) има седем мача като титуляр и нито един случай, в който да е играл цял мач. За цялата шампионска кампания има два гола, които са отбелязани през август и септември 2016 година.

През настоящия сезон Попов има осем мача като титуляр в руското първенство. В четири от срещите е играл по 90 минути, като последният пълен двубой за него датира от края на октомври.

Липсата на попадения накара организаторите на церемонията „Футболист на годината“ да пуснат на видео с голове на нападателя от 2015-та и 2016-та година.

За първи път в кариерата си обаче игра в Шампионската лига. Направи го в пет от общо шестте срещи, като в три от тях бе титуляр.

В Русия спечели Суперкупата на страната след като „Спартак“ победи с 2:1 градския съперник „Локомотив“ (Москва). Попов започна като титуляр, но бе сменен в 71-ата минута при 0:0.

В националния отбор изведе тима с капитанската лента в 6 мача, включително при престижните успехи над Холандия (2:0) и Швеция (3:2) в световни квалификации. Срещу скандинавците асистира за две от трите попадения. Подаде ключов пас и за гола на Георги Костадинов срещу „лалетата“. Попов все пак има и гол. Вкара го срещу Саудитска арабия при победата в контролна среща с 1:0.

Рекордьор е по мачове за националния отбор на България от настоящия състав.

Сега Попов изглежда значително по-мъдър и улегнал. Предложи да смени трите си награди за класиране на голямо първенство с националния отбор. Е, всички начело с него знаем, че няма как. Като малък освен с много талант Попов бе част и от доста скандали. В първите години в Ловеч се скара с тогавашния треньор Люпко Петрович. Дори клубният шеф Гриша Ганчев се включи в неговото превъзпитаване, като го прати да преподава в училище в часове по физическо за назидание.

„Гот ми е на мен сега, да набием ЦСКА“.

Този рефрен изпя Ивелин Попов по време на грандиозен чалга концерт, разтърсил Ловеч след шампионската титла на отбора през 2009 година. Английската версия на електронната енциклопедия „Уикипедия“ е отредила цял раздел за скандалите, в които се е забърквал футболистът през годините. Там обаче не пише за бойкотираната от Попов церемония „Футболист на годината“ през 2013 година - тогава спечели Иван Иванов, а Попето в последния момент си намери причина да не отиде, въпреки че бе в София. Просто разбра, че е втори...

Зад всеки успял мъж стои една силна жена. Може би това е рецептата Попов да излезе от жълтите страници и да печели награди. Бракът с Елена Паришева видимо го промени. След тяхната сватба половинката му сложи край на кариерата си в чалга индустрията, въпреки че бе сред най-актуалните фурии в бранша.

 

Фаталната дузпа с Малта

Името на Ивелин Попов винаги ще бъде свързано с пропуснатата дузпа срещу Малта (1:1) в евроквалификациите през 2014 година. След този двубой Любослав Пенев бе уволнен, а част от Изпълкома към БФС поискаха нападателят да бъде изхвърлен до живот от националния.

„Онази топка още я търсят и не могат да я намерят“, подигра се Пенев през декември, намеквайки, че тази ситуация му е коствала поста.

Футболистът наистина бе заподозрян, че нарочно бил над вратата, но малко хора знаят, че точно тогава играчът минава през семейна трагедия. Съпругата му Елена трябва да направи аборт в четвъртия месец, тъй като фолиевата киселина не се усвоява от организма на бебето. Случай, който се среща веднъж на милион. В крайна сметка се стига до аборт, който съвпада именно със злополучния мач срещу Малта. Животът обаче се отплаща на младите влюбени - Паришева ражда Емма, второ бебе на Попов. Двамата имат и момченце – Ивелин.

 

За него

Изпрати силен сезон

Ивелин Попов имаше силен сезон. Освен това той игра добре и с националната фланелка на България. Тези класации са много субективни. Много са чувствителни всички спортисти, футболисти. Трудно може да сравняваш. Смятам, че тройката, пък и всички награди, бяха абсолютно заслужени.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта

Казах му, че той трябва да е №1

Още в националния отбор казах на Ивелин Попов, че той трябва да стане футболист на годината. Радвам се за него и му пожелавам много успехи. Аз за себе си съм доволен и щастлив, че съм в тройката. Особено сред играчи като Ивелин Попов и Мартин Камбуров.

Тодор Неделев, играч на „Ботев“ (Пловдив)

 

„Спартак“ бе стъпка напред в кариерата му

Винаги съм знаел, че Ивелин Попов е голям талант. Много се радвам, че се реши на трансфер от „Кубан“ в „Спартак“ (Москва). Не мисля, че трябва непременно да играеш в Западна Европа, за да се развиваш. „Спартак“ бе стъпка напред в кариерата му.

Ивайло Петев, бивш селекционер на България

 

Милосърден и добър човек

Той е изключително милосърден и добър човек. Колкото и странно да звучи, това е така. Когато пропусна дузпата срещу Малта, бе най-тежкият период в живота ми. Голяма несправедливост, която ме побъркваше. Всички допускаме грешки, но те са стъпало. За него и за нас тя беше изграждаща.

Елена Паришева, съпруга на Ивелин Попов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ