Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Министърът на образованието Красимир Вълчев участва в младежкия икономически форум на УНСС на тема “Перспективи и предизвикателства пред висшето образование 30 години след началото на прехода”.

Дипломата спира да е билет за по-добър живот, всеки ще сменя професията си в следващите 50 г.

Социалните умения стават все по-важни за работодателите

Недостиг на инженери, лекари, учители и икономисти в следващите години прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев. “До 10 г. ще се пенсионират 40% от хората. Младите, които ще навлизат, ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще се пенсионират. Ще имаме огромна обществена загуба ако нямаме инженери, лекари и учители. Ще имаме недостиг и на икономисти, журналисти, юристи и др.”, каза той по време на форум в УНСС посветен на перспективите и предизвикателствата пред висшето образование 30 г. след началото на прехода. Според Вълчев ще трябва да се засили изучаването на математика и природни науки.

Заради навлизането на технологиите и машините, ще бъдат все по-търсени хуманитарните и социални умения. “Дипломата вече не е билет за по-добър живот. Образованието вече няма да бъде билет за една професия. В следващите 50 г. всеки ще се наложи да си сменя професията. Това изисква съвсем друг низ от умения като креативност, критично мислене, адаптивност, комуникативност и сътрудничество”, посочи Вълчев. Той препоръча висшите училища да работят върху свързаността с бизнеса, както и с европейски университетски мрежи. В следващите години системата на висшето образование ще работи с по-малко студенти, но финансирането ще се увеличи.

В идното десетилетие основните предизвикателства пред образователната система ще са и външната миграция, масовизирането на висшето образование и интеграцията на отпадналите деца в образователната система, посочи Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование