Илка Алексиева, директор на Колежа по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“, пред „Труд“: Охранителят трябва да познава правото, стрелбата - после

Тестовете за кандидат-полицаи не са адекватни

Законът за частната охранителна дейност в най-новия си вид влезе в сила и ето, че по селата, в които от дъжд на вятър само се мярка полицай, а бабите залостват портите си с брадви, започнаха да се появяват униформени гардове. Въпросът е знаят ли те какво правят? Грижата за обществената безопасност не е проста работа, тя изисква определени умения и знания, казва Илка Алексиева, която е директор на първия и най-престижен български колеж за охрана и сигурност.

- Госпожо Алексиева, още преди да бъде публикуван в „Държавен вестник“ преди броени дни, законът за охранителите доста притесни работодатели, общинари, юристи и президента дори, защото прехвърли на частници държавните функции по осигуряването на реда и сигурността. Но вас сигурно ви е зарадвал? Той отваря работа на фирмите от бранша и ги задължава да назначават обучени кадри.

- Новият закон дава възможност за частна охрана на урбанизирани територии. И затова вие предполагате, че той ще предизвика по-голямо търсене на кадри в сектор „Сигурност“. Но дали тази възможност ще бъде реализирана? Това е въпрос, на който трудно може да се отговори с „да“. Защото всичко е свързано с наличните средства по общините, а в общия случай те са оскъдни или липсват. Даже и да има случаи, в които някой кмет ще се реши да отдели от бюджета си за охранители - четох в „Труд“ за два такива случая - няма да са чак толкова много хората, които трябва да бъдат обучени.

- Тъй или инак, новият регламент за задължителното обучение на охранителите е един вид „подарък“ от държавата за колежите като вашия, които дават дипломи за гардове. Така го тълкуват с лека завист колегите ви от други видове професионални училища.

- Защо да е подарък? Това е просто синхронизиране на законодателството. Кой може да стане учител? - този, който има съответната квалификация и диплома. А шофьор кой може да стане?- който притежава книжка. Нормално е така да бъде и за охранителите. Като директор на частно учебно заведение, което обучава само охранители, мога да ви кажа, че държавата не ни е дала нито лев. По никакъв повод! Никога! Субсидирането на нашия колеж се извършва само от тези, които които решават да учат в него. Има програми за обучение в различни форми - редовна, вечерна, индивидуална, дуална - с различен брой часове. 1200 до 1600 часа са нужни, за да се добият знанията, нужни за мениджърски позициии в бранша, 960 часа - за лична, банкова и касова охрана и доста по-малко - за охраната по селата. И в стария закон се говореше за задължително обучение на охранителите. Член 28 регламентираше първоначално 40-часово обучение по програма на МВР. Заради него фирмите отвориха учебни центрове - те са 98 в момента, които започнаха да издават удостоверения за обучение „трета степен“. В някои обаче обучението се провеждаше така, че охранителите не знаеха, че са обучавани - печатаха се удостоверения и им се даваха.

- Могат ли неуки момчета и момичета да започнат да изпълняват сега задълженията на кварталния полицай и за разлика от него да се справят със сигурността в 7-8 села?

- Сигурността не е шега работа. Новият закон освен права, дава и нови задължения. Не може човек, който не знае какво прави, а носи наказателна отговорност за действията си да бъде полезен на обществото и на себе си. Един неук човек, макар да е завършил полицейско или военно училище и да е работил 20 г. примерно, може и да навреди на хората, които трябва да охранява. Гледах неотдавна записа за бягството на затворниците от главния вход на централния затвор как действа съдебната охраната. Съдебният охранител на централния вход, като видя бегълците, очевидно беше изненадан. Да си на този пост и да си изненадан - това е много показателно. Той не можа да си извади пистолета дори. Друг е въпросът дали си е помислил или не, че е в населено място и не трябва да стреля. Оръжието му е дадено, за да го използва законосъобразно в определени ситуации. И ако той е на този пост и не може да си разкопчае кобура... не искам да го коментирам. Не коментирам и колегите му, които се струпаха след секунди на входа, и очевидно се чудеха какво да правят. Ще кажа само, че не са обучени. Така е и с кварталния полицай, който отговаря за 7 села. Ако е обучен и е мъж на място, той ще се справи с тези села - те са обезлюдени, той би трябвало да познава като пръстите на ръката си хората, които живеят там - да знае кой краде, кой какво прави.

- На какво вие в колежа учите тези хора, които поемат сега охраната на селата?

- Те трябва първо да познават наказателното право, административното право, наказателния и административен процес. Трябва да са наясно кога могат и кога не да използват сили и помощни средства. Ние имаме специален учебен предмет „Професионална етика и комуникативни умения“, защото, когато пазиш някой, то става предимно от позицията на човещината. Специалната психология е също важна част от обучението, защото човек без знания в тази област трудно ще забележи признаци на подготовка за терористичен акт или други злонамерени действия. Имаме обучение по основи на правото, по организация на охранителната дейност, по криминалистика, тактическа, бойна и стрелкова подготовка, оръжезнание, банкова охрана и др. Редовната форма на обучение продължава при нас две години с учебни занятия от 8,30 до 14 ч.

- За какво са готови завършилите колежа?

- Завършилите след активни занимания по 1200-1600 часа са готови за началници на охранителни звена. Когато открихме нашия колеж, нямаше закон за частната охранителна дейност. Появиха се охранители - лични, на инкасова дейност, на банки, на строителни обекти и т.н., но нямаше кой да да ги обучи. Тогава собственикът на колежа ген. Румен Ралчев реши да създаде училище за тях. И по-нататък ние станахме инициатори на изработването на държавни образователни изисквания и на национални изпитни програми - изработихме ги, институциите ги приеха и започнаха да проверяват дали ги изпълняваме. В наредбата, която регламентира държавните образователни изисквания, е записано, че придобилите професионална квалификация ползват предимство при равни други условия при назначаване на работа в охранителните фирми. Но за 15 години нито една охранителна фирма не е зачела това предимство. Сега, с новия закон ще се налага да назначават обучени хора.

- Какви са хората, които се обучават при вас?

- Ние си подбираме колежаните - да са физически здрави и да имат психологическа пригодност за професията. Преди три петилетки започнахме с шестима ученици. Преподавателите бяха повече - около десет, колкото са и днес - подбрани хора, квалифицирани, завършили военна или спортна академия, с професионален опит от армията и полицията. Днес вече имаме по 60-70 колежани във випуск, обучили сме общо около 650. Нашият колеж от 2010 г. участва в международното състезание „Бодигард“ с три дисциплини стрелба, майсторско управление на автомобил, търсене на взривни устройства, отразяване на атака и спасяване на ВИП-лица. И нашите ученици показват завидно равнище там.

- Чудя се от безработицата ли са мотивирани колежаните ви или от филма „Бодигард“ с Уитни Хюстън?

- Те са на възраст от 18 до 45 г. Повечето от задочниците - те са по-възрастните при нас, вече работят като охранители. Младите са средно около 23-годишни. Родителите на повечето от тях са работили с сферата на сигурността. Да, има и такива, току що завършили средно образование, които са гледали холивудски филми и искат да влязат в екшъна с диплома. Но ние още в началото им обясняваме, че ще участват в общественополезна дейност, а не в зрелищен филм. Много млади хора мечтаят от деца за тези професии, които изискват смелост - полицаи, пожарникари...

- Вашите колежани не са ли момчета, които не са успели да издържат кандидат-студентските изпити в Академията на МВР?

- Има и такива, но са малко. Ние започваме приема от януари и го спираме, като се запълнят местата, а те се запълват обикновено до началото на юни, когато изпитите в академията предстоят.

- Интересно е да се сравни обучението на полицаите с това на охранителите?

- На конкурсите в полицията се явяват хора на различна възраст и с различно образование. Тези, които ги издържат, отиват на 6-месечно обучение в един от трите центрове за обучение на полицаи - в Пазарджик, Варна и Казанлък, за около 960 часа. Толкова ще се обучават и охранителите. Разликата е, че за обучението на полицаите плаща държавата. А при нас си плащат самите обучавани. 1980 лв. е годишната такса в колежа за редовно обучение и 1200 лв. за задочно.

- Но сега, когато държавата възлага своите задължения по осигуряването на спокойствието в селата на охранителите, би трябвало положението да се промени.

- Това е въпрос, по който законодателят би могъл да помисли.

Има нужда от охранители. Да, те не са малко, около 110 000, двойно повече от полицаите, но напускат, защото възнаграждението не ги удовлетворява. Повечето момчета, които са обучени при нас, и показват отлични качества, минават през охранителните фирми, изтърпяват там унижението - да не се отчита тяхната квалификация, да ги сложат на портала за жълти стотинки и напускат. Отиват на по-добра работа: или в държавните структури за сигурност - жандармерията, НСО, военна полиция, или стават лична охрана на бизнесмени.

- Босовете на охранителните фирми са стиснати, така ли?

- Не бих казала. За да спечелиш търг за охрана на обект при обществена поръчка, ти трябва да предложиш най-ниската цена. Като отделиш пари за облекло, осигуровки, данъци и издръжка на администрацията, остават едни триста лева. За тези пари намираш човек какъвто и да е, защото не са много съгласните да мизеруват и оттам качеството на охраната е на изключително ниско ниво. Надявам се новият закон с изискванията за по-добро обучение на кадрите да качи качеството на услугата. Тази година откриха и държавно училище за охранители в „Младост“. Това е добре.

- Не се ли боите, че държавното безплатно училище ще ви вземе учениците?

- Нищо подобно. Ние помагахме на колегите. Конкуренцията те кара да си жив и да се бориш.

- В полицията има свободни щатове, но няма достатъчно кандидати - не и такива, които покриват критериите за физическа издръжливост и интелект.

- Проблемът не е в липсата на интелигентни млади хора, желаещи да работят в МВР. Проблемът е в тестовете, които са изключително трудни, не са адекватни на изискванията за полицейската професия. Човек разумен, наблюдателен и лоялен ли е нужен на полицията, или математик, който бързо ще изчисли за колко време се празни и за колко време се пълни един басейн от не знам какви дупки? Разговаряла съм с грамотни момчета, които не са могли да издържат тестовете за прием в МВР, и са ужасно обидени от това. Авторите на тестовете или не са в час, или съзнателно са ги направили толкова трудни, за да изключат голяма част от кандидатите чрез тях. Попълнете един тест във фейсбук и ще излезете професор или академик. Попълнете един на полицейски конкурс и ще излезете нещо непредвидимо.

- Като стане дума за „охранители“, хората преди години си представяха „мутри“ с анцунг и мускули. А сега си представят един дядо с вехти дрехи - бивш полицай или военен, който седи в будка на паркинг и дреме?

- Точно така е. Уви. По много причини. От една страна, душата ме боли, че бивши отговорни служители на армията и полицията са принудени да пазят складове, за да си изкарват хляба. От друга страна се радвам, че за 15 години пречупихме модела на охранителя и доказахме, че той не трябва да е някакъв мускулест тип с татуировки, а човек интелигентен, който си познава професията, и знае как да решава проблемите. Трябва да може да стреля и да владее бойни приложни техники - да, но да ги използва по-рядко. Защото не е добър професионалист, ако прави обратното.

Нашият гост

Илка Алексиева е родена в Павликени. Магистър е по биология от СУ Св. “Кл. Охридски” (1991) и по национална сигурност от Военна академия “ Г.С. Раковски” (2000). Била е зам.-директор и директор на 201 СОУ в Панчарево (1991-1995), главен инспектор в Министерството на образованието (1995-1999) и директор на частната езикова гимназия “Белекс” (1999-2002). От септември 2002 г. ръководи Професионалния колеж по охрана и сигурност “Св. Георги победоносец” в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта