Инвестират 1,9 милиона лева за инфраструктура и облагородяване на квартал в Търново

Обновена ще бъде и пешеходната алея между два жилищни комплекса

Близо 1,9 милиона лева ще бъдат вложени в инфраструктурата на квартал „Чолаковци“ във Велико Търново. Строителните дейности са част от големия проект на общината „Съхранена и автентична, привлекателна градска среда на град Велико Търново“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Първата фаза на дейностите в жилищния комплекс предвижда обновяване на 7400 кв. метра тротоарни и пешеходни алеи, подмяна на улични бордюри и полагане на над 2800 кв. м. асфалтова настилка, монтиране на нови пейки, беседки, кошчета за смет, указателни табели. Освен реновиране на инфраструктурата и на елементите на градското обзавеждане, проектът предвижда и облагородяване – засадени ще бъдат 15 иглолистни и 67 широколистни дървета, над 2000 декоративни храсти и цветя, а затревена ще бъде обща площ от 9,6 декара. Оформени ще бъдат нови 121 паркоместа.

По-рано днес бе направена символичната първа копка на дейностите в първата фаза на проекта, касаещи квартал „Чолаковци“. В церемонията участваха заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, представители на фирмата изпълнител, а водосвет отслужи отец Славчо Иванов.

„Продължаваме с облагородяването на квартал „Чолаковци“, започнало в края на 2015 година. Нашата цел е да подобряваме условията за живот както в централната и стара градска част, така и в кварталите и виждате, че това се случва. Сигурен съм, че изпълнителят на проекта ще се справи качествено и в срок със строителните работи“, коментира проф. Георги Камарашев.

Част от инвестиционното намерение е и обновяването на пешеходната алея между жилищните комплекси „Чолаковци“ и „Бузлуджа“. 600-метровата отсечка ще бъде с нова настилка, чиято обща площ е около 1700 кв. метра. Монтирани ще бъдат пейки, изграден ще бъде кът за отдих, ремонтирана ще бъде подпорна стена, нови ще бъдат и предпазните съоръжения.

Срокът за реализация на строителството е 245 календарни дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони