Иран призна, че украинският самолет е свален неволно

Властите на Иран съобщиха, че украинският самолет е бил свален „непреднамерено” край Техеран.

Това се казва в официално заявление на иранските власти, цитирано от държавната телевизия в Техеран. Отбелязва се, че причина за трагедията е станал „човешкият фактор”. Причината за свалянето на украинския самолет стана „човешка грешка”, допусната в кризисния период заради “авантюризма” на САЩ, заяви иранският външен министър Мохамад Зариф.

“Тъжен ден. Предварителни заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: Човешка грешка в момент на криза, причинена от американския авантюризъм доведе до катастрофа. Изразявам дълбоко си съжаление, извинения и съболезнования към иранския народ, семействата на всички жертви и другите засегнати нации”, написа Мохамад Джавад Зариф.

В изявление по държавната телевизия тази сутрин иранското министерство на отбраната уточни, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на Революционните гвардейци, и е бил свален неумишлено поради човешка грешка. Виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност.

В петък западни лидери заявиха, че има доказателства, сочещи, че иранска ракета е свалила украинския пътнически самолет, който се разби близо до Техеран тази седмица. Премиерите на Канада и Великобритания призоваха за пълно разследване на катастрофата, при която загинаха всичките 176 души на борда.

Вчера „Ню Йорк таймс“, разпространи видео от което стана ясно, че иранска ракета поразява самолет край летището на Техеран в района, в който украински самолет се разби в сряда. Във видеото изминават около 10 секунди от сблъсъка с вероятна ракета до звука от експлозията. Забавянето на звука сочи, че самолетът е бил на малко над 3 км от камерата. Това съвпада с траекторията на украинския боинг, записана от компанията за следене на полети FlightRadar24.

Според министерство на отбраната “самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на Революционните гвардейци и е бил свален неумишлено поради човешка грешка”. Виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток