Искаме пари от ЕС за втори мост при Русе

Предлагаме да се финансират и пътища

Големи стратегически проекти да могат да се финансират със средства по Дунавската стратегия, предложи регионалният министър Петя Аврамова. Тя участва в конференция за развитието на Дунавския регион, на която присъства и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу.

Сега по Дунавската стратегия се финансират само малки проекти като подобряване плаваемостта на реката, закупуване на катери за хидрографски изследвания и почистване на речното дъно. Тези проекти са важни, но регионът има нужда от големи инвестиции с висока добавена стойност, каза Аврамова. Сред важните проекти, които биха привлекли инвестиции, тя посочи инфраструктурните по международните транспортни коридори 4, 8, 9 и 10, които свързват Адриатическо с Черно море, Залцбург със Солун, Киев и Егейско море. Аврамова посочи като приоритетни проекти и изграждането на втори Дунав мост при Русе, довършването на магистрала “Хемус” и на пътя Видин – Ботевград.

Комисар Крецу съобщи, че ще получим 2,2 млн. евро като помощ за справяне с последиците от наводненията у нас през есента на 2017 г. Парите от ЕС ще бъдат отпуснати до няколко седмици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес